nieuws

Van Gogh-entree volledig uitgevoerd in glas

bouwbreed Premium

Het Van Gogh Museum in Amsterdam krijgt een nieuwe entree. Het wordt een overwegend glazen constructie op de bestaande fundering die de verdiepte vijver van de Kurokawa-vleugel vervangt.

Nieuwe ingang museum gefundeerd op voormalige vijver

“Een hoogstandje”, zegt architect Hans van Heeswijk, die verantwoordelijk is voor de uitwer king van het ontwerp van Kisho Kurokawa Architect and Associates, het bureau van de in 2007 overleden Japanse ontwerper Kisho Kurokawa. “Een ‘state of the art’-glasconstructie. Zo’n overspanning is nog niet eerder vertoond. De opbouw bestaat uit een aantal ronde stalen kolommen die een randbalk dragen, waarop 12 meter lange glazen dakbalken rusten. Ook de gevelstijlen zijn van glas”, aldus Van Heeswijk.

Gisteren gaf minister Blok van Wonen het startschot voor de bouw. Aannemingsbedrijf Van der Spek uit Pijnacker, ‘huisaannemer’ van het Van Gogh Museum, heeft het bouwterrein reeds ingericht en is begonnen met sloopwerken en het graven van de liftput. De entree krijgt bovendien roltrappen. Opdrachtgever is de Rijksgebouwendienst, de eigenaar van het gebouw.

Het Van Gogh Museum is ontworpen door Gerrit Rietveld en in 1973 in gebruik genomen. De Kurokawavleugel is in 1999 geopend. Omdat de internationale eisen voor het conserveren van kunst strenger zijn geworden, is het museum recent functioneel gerenoveerd. Daarbij is de functie van de vierkante daklichten vervallen.

Volgens Van Heeswijk is het Van Gogh het meest succesvolle museum aan het Museumplein, maar met de kleinste huisvesting. Het aantal bezoekers zal de komende jaren stijgen van zo’n anderhalf miljoen naar twee miljoen per jaar. “De nieuwe entree is een betere oplossing voor het Museumplein. Bovendien wordt het museum intern flexibeler. Het is straks mogelijk om het oude gedeelte of de Kurokawa-vleugel afzonderlijk af te sluiten en evenementen in de entree te houden”, licht Van Heeswijk toe.

Superhelder glas

Arcadis is de constructeur van het betonwerk. Octatube uit Delft verzorgt de constructie, productie en uitvoering van de glazen opbouw. “Het wordt ijzerarm glas”, aldus Van Heeswijk. “Dat is niet groenig maar superhelder en uitnodigend. De ovaal van de Kurokawa-zaal en de entree wordt een oriëntatiepunt op het Museumplein.”

Om een snelle uitvoering mogelijk te maken wordt gewerkt met een bouwteam. “Octatube is bezig met het detailleren van het casco. Na de zomer volgen de inrichting en de afwerking”, aldus Van Heeswijk.

Octatube is zo’n dertig jaar geleden ontstaan uit het architectenbureau van Mick Eekhout. Het bedrijf ontwikkelt en bouwt constructies van overwegend staal en glas. Octatube is bekend door zijn ruimtevakwerken, blobs en glazen constructies.

Reageer op dit artikel