nieuws

Sprangers ontevreden met mager winstcijfer

bouwbreed

Sprangers Bouwbedrijf zag de omzet het afgelopen jaar met 17 procent dalen tot 80,6 miljoen euro. Voor directeur Kees Franse geen reden tot paniek. “Dat zegt meer over de omzet in 2012, die was opmerkelijk hoog.” De winst valt hem wel tegen.

< vervolg van pagina 1

Sprangers heeft het afgelopen jaar “heel voorzichtig geacquireerd”, legt Franse uit. “Continuïteit is onze hoofddoelstelling, niet de omzet.” Over de bedrijfsinkomsten is de directeur dan ook tevreden. “Ja, het is lager dan in 2012, maar nog altijd de op twee na hoogste omzet in de historie van het bedrijf.” Tussen 2009 en 2011 noteerde de bouwer jaarlijks een omzet van rond de 73 miljoen euro. De solvabiliteit kwam met 51 procent wel flink hoger uit dan de voorgaande jaren.

Sprangers Bouwbedrijf is specialist in utiliteitsbouw en woningbouw. Het concern met vestigingen in Breda, Terneuzen, Delft en sinds vorig jaar Amsterdam werkt onder meer in de zorg-, onderwijs- en logistieke sector. “Over de gehele linie was het moeilijk om opdrachten binnen te halen. Vooral in de laatste maanden van vorig jaar.”

Over de winst van zijn bedrijf is de directeur niet te spreken. Aan het eind van het boekjaar blijft onder de streep net geen 140.000 euro over. Dat is fors minder dat de 1,7 en 1,8 miljoen euro die de bouwer de vorige twee jaar in de boeken zette. “Het is niet iets om tevreden over te zijn.”

Concurrentie

Franse wijt het tegenvallende resultaat aan de hevige concurrentie op prijs. “Daardoor houden we aan het eind van het jaar minder over.” Vooral de projecten die Sprangers door middel van openbare aanbestedingen binnenhaalde waren dikwijls scherp geprijsd. “Soms moet je wel om aan de juiste referentieprojecten te komen.”

Ondanks het magere winstcijfer is het bouwconcern niet geheel ontevreden. “Wij zijn er het afgelopen jaar in geslaagd om onze organisatie op sterkte te houden. Zonder verlies. Dat is een prima prestatie, lijkt me.”

De vooruitzichten voor de komende jaren zijn volgens Franse “nog niet florissant te noemen”. Al zullen de marktomstandigheden volgens hem wel verbeteren. Dit jaar verwacht hij ongeveer op hetzelfde omzetniveau uit te komen als vorig jaar. “De orderportefeuille zit al redelijk vol.” Of de winst ook weer rond de anderhalve ton uitkomt, durft Franse niet te zeggen. “Ik hoop dat het wat hoger wordt.”

Reageer op dit artikel