nieuws

Roep om ideeën voor nieuwe 
bestemming lege gebouwen

bouwbreed

Roep om ideeën voor nieuwe 
bestemming lege gebouwen

Het Transformatieplein beleeft zijn tweede ronde. Opnieuw klinkt daarmee in de aanloop naar de Provada de roep om ideeën voor herbestemming van gebouwen.

Leegstaande gebouwen zijn er reeds in grote aantallen, in allerlei soorten en maten, en nieuwe leegstand dient zich in hoog tempo aan. Talloze eigenaren wachten vergeefs op klandizie. Menig gebouw blijft ten onrechte onopgemerkt. Door panden te plaatsen op een virtueel plein, kan daarin verandering komen, is de gedachte achter het Transformatieplein, dat dit jaar zijn tweede ronde ingaat.

Een grote speler die nu van zich laat horen, is het rijksvastgoedbedrijf RVOB. Dit meldt zich onder meer met het voormalige Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, dat dateert van 1990. Dit gigantische kantoor (ruim 60.000 vierkante meter) in het Haagse Bezuidenhout is gebouwd naar een spraakmakend ontwerp van architect Herman Hertzberger: zestien achthoekige kantoortorens, op maaiveld met elkaar verbonden door een langgerekte straat.

Een bekende van het programma van vorig jaar is de gemeente Rotterdam. Zij draagt wederom een flink aantal gebouwen aan. Een opvallende verschijning daartussen is het Schielandshuis. Dit 4500 vierkante meter metende monument uit 1665 komt beschikbaar door de verhuizing van het plaatselijke Historisch Museum. Het museum gaat onder een nieuwe naam verder op een andere locatie. Het Schielandhuis overleefde het bombardement in 1940 en is daarmee het enige overgebleven zeventiende-eeuwse gebouw in het centrum van Rotterdam.

Kansrijk

Vorig jaar ging het Transformatieplein van start met een eerste reeks gebouwen. Uit de reacties bleek al snel welke meer en welke minder kansrijk waren. Iets waarvoor niet alleen de kwaliteit van de voorstellen zelf overigens bepalend was. Ook de visie van de eigenaar bleek plannen te kunnen maken of breken. Diverse gerenommeerde bouwpartijen kwamen met serieuze voorstellen om gebouwen een tweede leven te geven. Inclusief, essentieel om van idee tot project te komen, goed doorgerekende exploitatiemodellen.

Gebouweigenaren mogen hun eigen vastgoed aanmelden, ook overheden kunnen de handschoen oppakken. De gemeente Rotterdam maakt zich op eigen initiatief sterk om de leegstand in haar gebied te lijf te gaan. De indieners van gebouwen varieerden vorig jaar van deze gemeente tot het bisdom Den Bosch. Dat bisdom weet zich genoodzaakt flink wat religieuze gebouwen af te stoten.

De Catharinakerk in het Brabantse Heusden werd bij wijze van experiment naar voren geschoven. Renium Adviseurs/A12 architectuur bna maakte een voorstel om hierin 36 zorgwoningen te maken. Het plan bleek ook com- mercieel goed haalbaar.

Scoren op de markt is één, de gevoe- lens van leden van het bisdom wegen ook zwaar. De kwestie ligt gevoelig. Al op de Provada klonk vanuit het bisdom niettemin enthousiasme over het voorstel. De komende maanden wordt de knoop definitief doorgehakt. De katholieke kerk ziet in het voorstel van Renium Adviseurs/A12 architectuur bna een naar omstandigheden prima oplossing. Verkoop wordt mogelijk voor een prettige nieuwe bestemming en bovendien blijft het gebouw met zijn gewaardeerde Bossche School-architectuur behouden.

Statige oude dame

Voor de Schoeverstoren in Rotterdam maakte Van Aken Architecten met succes een transformatieplan. Betrokken partijen waren onder de indruk van het voorstel voor dit jaren leegstaande monument. Voor een rendabele exploitatie komt er 800 vierkante meter nieuwbouw bij. “De statige oude dame krijgt een nieuw vehikel, waarmee ze weer een grotere vrijheid heeft gekregen”, formuleerden ze bij het Eindhovense bureau. De gebouwindeling blijft behoorlijk flexibel. Het plan behelst een variatie aan woningen, van luxe-appartementen tot ruime studentenunits en op de begane grond een commerciële functie.

De opgelaaide aandacht voor dit gebouw lijkt ook andere partijen te hebben wakker geschud. Na jaren leegstand heeft zich een koper aangediend, met eigen ideeën. Waarmee de realisatie van het plan van Van Aken minder zeker wordt. Over als veelbelovend beoordeelde plannen voor een ander ingebracht gebouw in Rotterdam, het kantoor Blaak 16, zijn de onderhandelingen met de eigenaar naar verluidt, in volle gang.

De Provada begin juni is de gelegenheid waar de ideeën worden gepresenteerd die de komende tijd kunnen worden ingezonden. Net als vorig jaar dus. De bedoeling is dat het programma daarna niet stopt. Het ‘plein’ moet, zo is de wens, zelfstandig doorgaan. De initiatiefnemers willen er een ruimte van maken waar doorlopend nieuwe gebouwen worden gepresenteerd en ook doorlopend ideeën kunnen worden ingediend. Dat het ‘plein’ virtueel is, betekent dat de ruimte hiervoor in principe onbegrensd is.

Transformatieplein

Het Transformatieplein is een initiatief van de tijdschriften Vastgoedmarkt en de Architect, dagblad Cobouw en de vastgoedbeurs Provada. De brancheorganisaties BNA en NLingenieurs zijn eveneens nauw bij de organisatie betrokken. Het virtuele ‘plein’ is een samenscholingplaats bij uitstek voor architecten, ingenieursbureaus, ontwikkelaars en andere creatieve bouwpartijen. Hun oog moet vallen op de gebouwen die zijn geplaatst, waardoor een krachtige ideeënmachine op gang kan komen. Voormalige kantoren, scholen, fabrieken, kerken, kloosters: een breed scala van vastgoed wordt verwelkomd.

Reageer op dit artikel