nieuws

Omzet Van Leeuwen Buizen daalt licht

bouwbreed

De Van Leeuwen Buizen Groep zag de omzet het afgelopen jaar met zo’n 29 miljoen euro afnemen tot 629,2 miljoen euro. Het nettoresultaat liep ruim een miljoen euro terug tot 8,9 miljoen euro.

Buizenleverancier breidt uit in Brazilië, China en Nederland

De solvabiliteit steeg naar 41,9 procent, blijkt uit het jaarbericht van de Zwijn­drechtse leverancier van stalen buizen en buisproducten.

Het concern, dat met vijftig vestigingen internationaal opereert, breidde onder meer uit in Brazilië, China en de Verenigde Staten. In Nederland werden de activiteiten van de failliet verklaarde buizenhandel Adr. van der Voort uit Kwintsheul overgenomen. Bovendien kocht Van Leeuwen Buizen de resterende 50 procent van de aandelen van Combulex in Vianen. De handelaar in ‘overtollige’ partijen en tweede keus stalen buizen was tot voor kort voor 50 procent in handen van Tata Steel.

Volgens bestuursvoorzitter Peter Rietberg zijn de ontwikkelingen “in de Nederlandse markt in diverse segmenten moeizaam”. Het bedrijf geeft in het jaarbericht niet aan welk deel van de omzet uit Nederland komt.

Investeringsklimaat

In de Europese industriemarkt waren bij de klanten de investeringsniveaus laag, met uitzondering van de agrarische machinebouw en de scheeps-, machine- en kranenbouw. Buiten Europa kon Van Leeuwen profiteren van het gunstige investeringsklimaat in de energiemarkt, onder meer in de Verenigde Staten, Azië en Australië. Met het onlangs overgenomen Braziliaanse bedrijf Tubexpress, gespecialiseerd in roestvast en gelegeerd materiaal, richt Van Leeuwen zich op de internationale energiemarkt. In China is naast de bestaande joint venture een volledige dochter opgericht. In Houston is het voormalige projectkantoor uitgebreid tot een volwaardige vestiging. Van Leeuwen breidde haar voorraadlocaties uit met magazijnen in Tsjechië en Maleisië.

“Van Leeuwen heeft in een markt die in diverse delen van de wereld moeilijk was het resultaat stabiel weten te houden”, zegt Rietberg. “Dat is een prima prestatie.” De bestuursvoorzitter wijst er op dat het bedrijf zijn netwerk het afgelopen jaar “uitgebreid en verstevigd” heeft. “Wij verwachten hiervan in 2014 en de jaren daarna de vruchten te plukken.”

Reageer op dit artikel