nieuws

Minister tegen promoten van energiebesparing

bouwbreed Premium

Minister Blok weigert energiebesparing actief te promoten. “Ik geloof niet in commando-economie”, zei hij donderdag in Zaltbommel na afloop van de tweede College Tour Duurzame Energie, een initiatief van twintig bedrijven actief in de duurzame energiebranche.

Blok neemt zelf genoegen met C-label

Alle woningbezitters krijgen begin volgend jaar een gratis energielabel van het Rijk. Op een isolatiegolf rekent Blok niet, ondanks de gunstige leningen die consumenten kunnen krijgen via het Energiebesparingsfonds.

“Ik verwacht een geleidelijk proces. Over dertig jaar hebben we andere huizen, maar niet ineens na 1 januari. Veel mensen investeren alleen in energiebesparing rondom een verhuizing of als ze hun huis beter verkoopbaar willen maken.”

Het is lastig om grote groepen warm te krijgen voor energiebesparing, zei Blok. Hij streeft dat zelf ook niet na. “Waarom ik niet zeg ‘ga energie besparen’? Omdat ik vind dat de samenleving niet zo werkt. Gelukkig hebben we in Nederland heel mondige en verstandige mensen die hun eigen afwegingen maken. Je kunt energiebesparing aantrekkelijker maken, je kunt consumenten helpen, maar ik geloof niet in een soort commando-economie.”

De minister verklaarde in een zaal vol bouwers dat hij zelf ook energiebesparende maatregelen heeft getroffen. Hij had een G-label. Nu heeft hij een C-label. Verder zal hij niet gaan. “Dat staat namelijk gelijk aan een heel grote verbouwing. Alle ruiten moeten er dan uit. Dat is aan de volgende bewoner. Wij hebben daar nu even geen zin in.”

Blok heeft vaker gezegd dat bouwers zelf met concrete aanbiedingen moeten komen. Op belastingvoordelen zoals die bij energiezuinige auto’s wel zijn verstrekt, hoeven ontwikkelaars niet te rekenen. “We gaven korting op de aanschafbelasting. Maar voor je het weet explodeert zo’n regeling. Dat is bij auto’s gebeurd.”

Eurocommissaris Oettinger (energie) zit de minister ondertussen op de hielen. Om boetes van Europa te voorkomen, moet minister Blok de komende maanden aan de bak met het energielabel. Oettinger wil de garantie dat de kwaliteit van het label en de handhaving goed worden geborgd.

Nederland hangen al langer twee boetes boven het hoofd. Eéntje voor het te laat implementeren van de Europese Richtlijn energieprestatie gebouwen (EPBD), een andere voor een onvolledige implementatie. Oettinger heeft vertrouwen in de plannen van Blok, maar is afhankelijk van de Tweede Kamer. Mocht die in juni het voorstel van de minister afschieten dan heeft Blok een serieus probleem. De minister vertrouwt echter op een goede afloop.

Reageer op dit artikel