nieuws

Miljoenen in uitbreiding luchthaven

bouwbreed Premium

Luchthaven Schiphol steekt komende jaren 90 miljoen euro in de verbouwing en uitbreiding van Lelystad Airport.

Lelystad Airport in 2018 operationeel

Dat staat in het ondernemingsplan dat gisteren openbaar is gemaakt. Het vliegveld in Lelystad, dat in 2018 opengaat, wordt omgebouwd om de verwachte groei van Schiphol Airport op te vangen. Het moet op termijn uitgroeien tot de derde luchthaven van ons land.

Tot 2018 is een investering van 58 miljoen nodig om de huidige infrastructuur en faciliteiten geschikt te maken voor de komst van grote vliegtuigen. Zo moet de bestaande start- en landingsbaan worden verlengd en zullen nieuwe taxibanen, een plaform met opstelplaatsen, een terminal en parkeerplaatsen moeten worden aangelegd.

Bij een toenemend aantal vliegtuigbewegingen is tot 2033 een investering van nog eens 32 miljoen nodig voor de uitbreiding van de terminal, parkeerfaciliteiten en rijbanen.

Schiphol verwacht dat exploitatie van Lelystad Airport vanaf 2028 winstgevend zal zijn. Het aantal vliegtuigbewegingen moet dan rond de 16.000 per jaar liggen, het aantal passagiers op 2,4 miljoen. “In de jaren daaraan voorafgaand is het aantal passagiers en vliegtuigbewegingen nog onvoldoende voor een kostendekkende exploitatie”, aldus de luchthaven.

Alle investeringen en aanloopverliezen zullen rond 2035 zijn terugverdiend. Volgens Schiphol zijn dergelijke terugverdientijden “gebruikelijk voor kapitaalintensieve investeringen in infrastructuurprojecten, zoals luchthavens”.

Bedoeling is dat Lelystad doorgroeit tot 45.000 vliegtuigbewegingen en 6,7 miljoen passagiers per jaar. Die aantallen hoopt Schiphol tussen 2033 en 2043 te halen.

In 2008 werden harde grenzen gesteld aan de uitbreiding van Schiphol zelf. De luchthaven mag tot 2020 groeien tot 510.000 vliegtuigbewegingen.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu neemt in november van dit jaar een besluit over de voorgenomen ontwikkeling van Lelystad Airport. In juni buigt de Tweede Kamer zich over de plannen.

Reageer op dit artikel