nieuws

Met slimme bril de laatste bouwtekening in het vizier

bouwbreed

Met de actuele leidingschema’s geprojecteerd op het venster van Google Glas zal er geen leiding meer worden doorboord. Geïntegreerd in veiligheidsbrillen of onder bouwhelmen zien ze bij BAM een grote rol weggelegd op de bouwplaats.

BAM experimenteert met Google Glass op bouwplaats

Wanneer de slimme bril precies op de markt komt, is nog altijd niet bekend. Google laat af en toe wat prototypes los op de markt en gebruikt de ervaringen voor de doorontwikkeling van het gadget waar de hele wereld nu al meer dan een jaar verwachtingsvol naar lijkt uit te kijken.

In Nederland circuleren op dit moment een stuk of twintig brillen. Manager social media Robin Wollenberg van BAM Utiliteitsbouw kreeg afgelopen week de gelegenheid er een uit te proberen. Samen met het bedrijf Appstudio bouwde hij een applicatie waarin de bouwtekening van project Muza in Rotterdam werd ingelezen. De timmerman die er vervolgens mee aan de slag ging moest wel even wennen. Wollenberg: “Aan het begin heb je de neiging met beide ogen op dat schermpje voor je rechteroog te focussen en ga je scheel kijken. Maar na een tijdje blijkt dat niet nodig. Met handgebaren en spraakcommando’s scrolde timmerman Kees al snel soepel door alle tekeningen.”

De proef was wat Wollenberg betreft een groot succes. Kees bleek in staat heel nauwkeurig de maatvoering te doen voor de gevelelementen van het multifunctionele complex op Katendrecht. BAM Utiliteitsbouw buigt zich nu over integratie met BIM-modellen en andere toepassingen in de bouw. Google Glass is voor drie kwart een android-apparaat, wat betekent dat veel bestaande apps op de bril draaien. Om bij actuele informatie te kunnen zal er volgens Wollenberg wifi op de bouwplaats beschikbaar moeten komen. En om tekeningen en leidingschema’s direct op de muren te projecteren zijn er ook gps-sensoren nodig. Maar dat zijn geen onoverkomelijke bezwaren. De bril is op dit moment ook nog vrij kwetsbaar. “Zodra hij onder bouwhelmen kan worden gemonteerd en geïntegreerd in veiligheidsbrillen kan het hard gaan. De prijs zal ook wel omlaag gaan. Het handjevol Amerikanen dat tot nu toe bij Google een bril kon bestellen moest 1500 dollar neertellen. Maar die prijs zal minstens halveren.

Reageer op dit artikel