nieuws

‘Meer wegen tot vernieuwende renovatie’

bouwbreed

Voor vernieuwing in de bouw bestaan meerdere perspectieven. Partijen moeten zelf keuzes maken, langdurig samenwerken en de opgave groter maken dan een enkel project. Dat leidt tot energiebesparende, comfortverhogende en milieuvriendelijke renovatie.

Die conclusie trok Martin Liebregts van Bouwhulpgroep, voorzitter van de sessie ‘Het Orakel van Delphi’ op de eerste dag van de Renovatiebeurs 2014. Aan de hand van dilemma’s rond drie projecten orakelde een panel van drie “wijze mensen die ervaring hebben opgedaan”, aldus Liebregts. De projecten waren de renovatie van De Kroeven in Roosendaal, de Active Houses in Montfoort en de renovatie van de Hortensia­flats in Heerhugowaard.

“We hebben veel kosten moeten maken om het wiel uit te vinden”, zei Ad van Reekum van TrE Duurzaam die het project De Kroeven toelichtte. “Het werd prijzig, zo’n 100.000 euro per woning. Passief renoveren kost zo’n 20.000 euro meer dan renovatie naar label B.” Volgens panellid Gerben van Dijk van Vernieuwing Bouw zijn andere partijen dan banken bereid het gat te dichten. Panellid Jan Willem van de Groep, programmaregisseur van de Energiesprong, voegde toe: “Als je het geld van de huurder naar binnen kunt hengelen, is er geen vuiltje aan de lucht.” Maar hij vond het niet verstandig om strak op het Passiefhuis te gaan zitten, want dat sluit veel innovaties uit.

“Hoe kun je zekerheid hebben dat je de juiste kennis en kunde in huis haalt? Partijen die zich bewust zijn van de behoefte aan kwaliteit?”, vroeg Van Reekum. Panellid Alfred van den Bosch van woningcorporatie De Alliantie over dit tweede dilemma: “Het is een lastige zoektocht naar stabiele, op kwaliteit gerichte partijen.” “Gewoon duidelijk de prestatie beschrijven. Leveranciers zoeken die aantoonbare, beproefde kwaliteit leveren”, reageerde Van de Groep. Het derde dilemma betrof de verschuiving van taken en verantwoordelijkheden.

De Active Houses-renovatie in Montfoort heeft 130.000 euro per woning gekost. “Maar ja, het was een pilot”, aldus Raymond van Hattum van Velux die betrokken was bij het project. “Een redelijk bedrag zou 95.000 euro zijn.” “Was het niet beter geweest te slopen en nieuw te bouwen?”, reageerde Van de Groep. “Voor 83.000 euro bouw je een woning van 150 vierkante meter zonder energierekening.” Van Dijk vond het Active House een winnaar, gegeven de energiesprong en de CO 2 -emissie.

De kosten van de renovatie van de Hortensiaflats in Heerhugowaard (van energielabel E/F naar A) bleken vergelijkbaar met die van sloop en nieuwbouw, meldde Dirk Beemsterboer van corporatie Woonwaard. “Het gaat er niet om efficiënter te werken, maar effectiever. De industrie heeft een grote taak, industrieel bouwen is half zo duur als traditioneel”, zei Van de Groep. Van Dijk verzachtte: “Maar er is ook ruimte voor traditionele bouwers.” Kortom, het panel kwam niet tot een eenduidig orakel. “Er zijn meerdere vernieuwende wegen die naar goede resultaten leiden”, besloot Liebregts.

Reageer op dit artikel