nieuws

Logistiek vastgoed heeft omvang van 23,4 miljoen meter

bouwbreed

Nederland heeft meer logistiek vastgoed dan verwacht. De Nederlandse Vereniging van Makelaars komt tot een volume van 23,4 miljoen vierkante meter.

Dat N ederland wemelt van de logistieke voorzieningen kan geen verrassing zijn. Dankzij de bijzondere infrastructuur en de kwaliteit van de transporteurs speelt ons land een bijzondere rol die vraagt om veel distributiecentra. Tot dusverre werd de oppervlakte van de logistieke gebouwen geschat op 17 tot 20 miljoen vierkante meter. De NVM vindt ruim 3 miljoen meter extra. En dat getal zou eigenlijk nog groter moeten zijn omdat de makelaarsorganisatie de nieuwbouw in 2013 niet meegenomen heeft in haar statistieken. Afgelopen jaren is vooral in N oord-Brabant en Limburg veel bijgebouwd, vooral voor logistieke dienstverleners.

Volgens de NVM is bijna 45 procent van het logistieke vastgoed na 2000 gebouwd. Ongeveer 60 procent van het bestand wordt gehuurd van beleggers.

De leegstand van de distributiecentra en opslagruimten (zowel koop als verhuur) liep in 2013 op tot 12 procent. De oorzaken van de toename moeten zowel gezocht worden in de zwakke economie als in de sterke groei van de voorraad. De gebouwen waar geen vraag naar is, zijn meestal al behoorlijk op leeftijd. Dik 80 procent van de door makelaars aangeboden transportcentra en ruimten voor de opslag is ouder dan tien jaar.

De NVM heeft de cijfers vastgelegd in de publicatie Logistiek Vastgoed 2013 – Statistiek van de Nederlandse markt voor distributiecentraen opslagruimten.

Reageer op dit artikel