nieuws

Limburg haakt af bij groei woningmarkt

bouwbreed

Limburg blijft fors achter bij het aantrekken van de woningmarkt. Terwijl gemiddeld in Nederland in maart 12,3 procent meer woningen verkocht werden, zakte de vraag in de zuidelijkste provincie met 10 procent weg.

In Limburg zit, zo blijkt uit cijfers van het Kadaster, vooral de klad in de verkoop van vrijstaande woningen en twee-onder-een-kappers. In maart gingen slechts 73 vrijstaande woningen in andere handen over, een daling van 18,9 procent ten opzichte van de ook al niet bijster florissante maand een jaar eerder. De verkoop van de woningen twee-onder-een-kap bleef steken bij 85, hetgeen een afname betekent van 18,3 procent. De afzet van tussenwoningen haalde het getal van 183, een bescheiden krimp van 2,1 procent vergeleken met maart 2013.

De woningmarkt trok vorige maand het sterkst aan in Friesland. De 386 geregistreerde transacties staan voor een groei van 25,7 procent. In Friesland vlot vooral de handel in tussenwoningen, waarvan de verkoop met 62,5 procent steeg tot 104 stuks. Ook de twee-onder-een-kappers (+42,4 procent) en de hoekwoningen (+22,9 procent) zijn in trek. Lastiger aan de man te brengen blijken de appartementen. Daarvan namen de transacties met een vijfde af tot 30.

Noord-Holland kende een soortgelijke opleving als Friesland. Het aantal verkopingen steeg met een kwart naar 2003. In absolute cijfers werd dat aantal alleen overtroffen door Zuid-Holland, waar de verkoop met een kleine 11 procent toenam tot 2085. Een sterkere groei dan in Zuid-Holland is waarneembaar in Groningen (+18,3 procent), Flevoland (+16,4 procent), Zeeland (+13,1 procent) en Utrecht (+12,5 procent). Een relatief lage toename van de vraag naar woningen valt te zien in Drenthe, Noord-Brabant, Overijssel en Gelderland. Bij de vier varieert de groei van 7 tot 10 procent.

Vooral in de noordelijke provincies neemt de vraag naar hypotheken toe. Friesland spant de kroon met een groei van 22,6 procent tot 558. Stevig in de lift zitten ook Drenthe (+21 procent), Flevoland (+16,1 procent) en Groningen (+12,3 procent).

Reageer op dit artikel