nieuws

Kazerne met flappentap

bouwbreed Premium

In het Noord-Hollandse Stompetoren werd het bakstenen bankgebouwtje van de Rabobank getransformeerd tot een uit staalconstructie opgetrokken brandweerkazerne. Dat lijkt al niet makkelijk, maar er waren nog een paar opmerkelijke eisen in het bouwproces, vertelt Richard Nat.

kant-en-klaarBrandweerkazerne

Nat, alweer de derde generatie in het familiebedrijf, woont slechts op steenworp afstand van de nieuwe kazerne. “Ik kijk er vanuit mijn bovenverdieping op uit, dus het was wel van belang dat het een beetje mooi ontwerp zou zijn. Gelukkig is dat zo,” grapt hij. Behalve de bouwer komt ook de architect uit het 1700 inwoners tellende dorp. “Bij de aanbesteding is ook bewust gezocht naar een lokale bouwer.”

De bank verdween weliswaar uit het dorp, maar de Rabobank had nog wel een eis: de pinautomaat, de enige in het dorp, moest blijven bestaan. “De bank wilde dat gedurende het bouwproces slechts maximaal tweemaal de automaat niet beschikbaar zou zijn. De rest van de tijd hebben we de buitenmuur waarin de geldautomaat zat, bereikbaar gehouden. Ik denk dat dit de enige brandweerkazerne met pinautomaat in Nederland is.”

Maar dat betekende wel dat ook tijdens de bouw maatregelen moesten worden genomen om een goede veiligheid en werkzaamheid te garanderen. “Dat speelde bij het wind- en waterdicht maken. Bij het aanbrengen van de dakbedekking moesten we erg opletten dat er geen schade ontstond aan het apparaat en het alarm.”

Een gedeelte van de vroegere buitenmuren werd gesloopt, en aan en over de bestaande bebouwing werd een nieuwe staalconstructie geplaatst. Een geheel nieuw dak onttrekt het oude bankgebouwtje aan het zicht.

De klus was bovendien gebonden aan een deadline. “Half oktober was de bouwvergunning rond, maar voor de jaarwisseling moesten de bluswagens binnen staan. Tot die tijd viel de brandweer nog onder de gemeente, onze opdrachtgever. In het nieuwe jaar valt het onder de veiligheidsregio, en moest het gebouw officieel in gebruik zijn.”

Met de wagens in het gebouw heeft Nat vervolgens verder aan de gevel gewerkt. “Ook al was het een zachte winter, we konden die gevelbeplating niet voor half februari aanbrengen.”

Het gebouw werd in maart opgeleverd. “De samenwerking met gemeente, veiligheidsregio en architect ging eigenlijk prima. Ik denk dat iedereen tevreden is met het eindresultaat.”

Project: Nieuwe kazerne brandweer Stompetoren

Opdrachtgever: Gemeente Schermer

Aannemer: J. Nat & Zn.

Ontwerp: Sander Douma Architecten

Bouwtijd:4 maanden

Bouwsom: 400 duizend euro

projectgegevens

Reageer op dit artikel