nieuws

Janssen de Jong werkt aan nieuwe strategie

bouwbreed

Onder leiding van de nieuwe topman Hans Smits werkt bouwconcern Janssen de Jong aan een nieuwe strategie. Eind dit jaar moet die klaar zijn.

“Komende maanden gaan we met een frisse groep mensen nadenken over de verdere toekomst van het bedrijf”, zei Smits vrijdag tijdens de presentatie van de jaarcijfers.

Vooruitlopen op dat proces wilde Smits niet, al gaf hij wel een mogelijke richting. “Misschien moeten we wel meer gaan internationaliseren. Dat is een vraag die we ongetwijfeld gaan behandelen komende maanden. Maar zo zijn er wel meer vragen die we moeten beantwoorden.”

Zeker is wel dat Janssen de Jong op termijn weer wil groeien. “Dit jaar houden we rekening met stabilisatie van de omzet. Maar daar nemen we over een paar jaar geen genoegen meer mee”, verklapte Smits, die niet uitsluit dat de gewenste groei middels een overname zal worden bereikt.

De nieuwe strategie staat boven aan de agenda van Janssen de Jong sinds Smits – voormalig topman van de Rabobank en het Havenbedrijf Rotterdam – de touwtjes in handen heeft bij het bouwbedrijf. Hij nam begin dit jaar de leiding over van Eric Krul, de gepensioneerde grootaandeelhouder van de onderneming uit Son en Breugel.

Janssen de Jong boekte afgelopen jaar een nettowinst van 2 miljoen op een omzet van 289 miljoen euro. Daarmee verbeterde het concern zich aanzienlijk ten opzichte van 2012, toen een verlies van ruim 14 miljoen in de boeken verdween.

De bouwer zag zijn omzet met zo’n 40 miljoen dalen als gevolg van de verkoop van zijn Nederlandse infra-activiteiten aan Strabag. Janssen de Jong verloor verder ook omzet door de sluiting van Afbouwcenter en de verkoop van dochter Hafkon.

Rendement

Financieel bestuurder Pieter van Gulik verwacht dit jaar een verdere verbetering van het rendement. “We denken dat een winst van 4 miljoen mogelijk moet zijn. Anders dan vorig jaar hebben we dit jaar geen reorganisatiekosten. Bovendien zijn enkele verliesgevende onderdelen afgestoten.”

De omzet zal naar verwachting gelijkblijven en dus uitkomen rond de 290 miljoen. Van Gulik: “Het verlies aan omzet door de verkoop van onder meer de infra-activiteiten, moet goedgemaakt door groei van de omzet van de overgebleven activiteiten in bouw, ontwikkeling, systeembouw en de activiteiten in de Caraïben.

Reageer op dit artikel