nieuws

Huurder en verhuurder ruziën over opgeleverd zorgcomplex

bouwbreed

Het nieuwe zorgcomplex Bloemschevaert in Roosendaal is inzet van een conflict tussen de verhuurder, woningcorporatie AlleeWonen, en de beoogde huurder, ouderenzorgorganisatie Groenhuysen. De spanningen lopen steeds hoger op.

Eer der kondigde Groenhuysen al aan een kort geding tegen de corporatie aan te spannen. Als reactie daarop heeft AlleeWonen nu beslag laten leggen op de tegoeden van de zorginstelling bij CZ Zorgkantoor.

Volgens ouderenzorgorganisatie Groenhuysen is het complex, dat eerder dit jaar werd opgeleverd, niet veilig genoeg voor de toekomstige bewoners en daarom heeft de instelling de appartementen niet in gebruik willen nemen. Een tweede bouwfase is voorlopig uitgesteld.

De instelling spreekt van “grove gebreken die bewoning onmogelijk maken”. Zo zouden de deuren te smal zijn voor bedden, zijn badkamers ongeschikt voor minder validen, ontbreken automatische deuropeners en zou het gebouw niet voldoen aan eisen van brandweer en inspectie gezondheidszorg.

AlleeWonen betwist die lezing. De corporatie zegt in een verklaring dat het gebouw brandveilig en bewoonbaar is en begin dit jaar al door de brandweer is vrijgegeven. Vanwege het kort geding dat Groenhuysen gaat aanspannen ziet AlleeWonen geen andere keuze dan beslag te leggen op de zorgtegoeden van de ouderenorganisatie.

“Dit is de enige mogelijkheid voor AlleeWonen om de financiële schade, onder andere de derving van de huuropbrengsten, zo veel mogelijk te beperken.”

Vervolg

D ie schade beloopt volgens directeur-bestuurder Harry Reininga inmiddels een aantal tonnen aan niet betaalde huur. Hij betreurt het dat de zaak na het nodige overleg uiteindelijk een juridisch vervolg krijgt. “We waren hier liever in der minne uitgekomen.” Zolang de zaak onder de rechter is wil hij niet inhoudelijk reageren op de gebreken die Groenhuysen noemt.

Het kort geding tussen beide partijen dient op 15 mei.

Reageer op dit artikel