nieuws

Huizenprijs stijgt na drie jaar weer

bouwbreed Premium

De woningverkopen in het eerste kwartaal van dit jaar lagen 41 procent hoger dan een jaar geleden. De prijzen stijgen voor het eerst in drie jaar weer.

Woningverkopen 41 procent omhoog

Dat meldt makelaarsvereniging NVM In de eerste drie maanden werden zo’n 32.700 woningen verkocht. De tweede helft van het jaar 2013 liet een opvallend herstel van het aantal woningverkopen zien, in 2014 zet dat herstel verder door, merken de makelaars. Niet eerder in de afgelopen vijf jaar verkochten NVM-makelaars in het eerste kwartaal zoveel woningen. Appartementen en tussenwoningen vonden het meeste aftrek.

De grote stijging van de verkopen is deels te verklaren door het beroerde eerste kwartaal van 2013. Dat kwartaal vormde het dieptepunt in aantal verkochte woningen tijdens deze crisis. Nieuwe regels rond de hypotheekverstrekking zorgden ervoor dat veel woningverkopen nog net in 2012 plaatsvonden.

Vergeleken met het vierde kwartaal van 2013 werden in het eerste kwartaal 8 procent minder woningen verkocht. Volgens de makelaars is een teruggang van 10 procent normaal in het eerste kwartaal.

Beweging

Voor het eerst in ruim drie jaar is de prijs ten opzichte van een jaar eerder weer wat gestegen. Huizen gingen voor gemiddeld 209.000 euro van de hand, 1,2 procent hoger dan vorig jaar. Vergeleken met vorig kwartaal was de prijsstijging kleiner: 0,3 procent.

Afgaand op de vierkantemeterprijs is de prijsstijging minder gunstig. De gemiddelde prijs ligt 0,2 procent hoger dan een jaar eerder. Vergeleken met vorig kwartaal daalde de prijs per vierkante meter echter nog met 0,1 procent.

De verkoopcijfers bevestigen het beeld dat de meeste beweging zit in de goedkopere woningen. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar stegen appartementen het snelst in prijs: 2,9 procent. Een gemiddeld appartement kost 164.000 euro. Vrijstaande woningen doen het relatief het slechtst.

projectgegevens

tekst

Reageer op dit artikel