nieuws

Huizenmarkt stroomt weer licht door

bouwbreed

Sinds twee jaar zijn er in alle prijsklassen niet zoveel nieuwbouwwoningen verkocht als in het laatste kwartaal van 2013.

Westen en grote steden in Brabant op kop

Dat blijkt uit onderzoek van projectontwikkelaarsvereniging Neprom. Volgens Neprom-directeur Jan Fokkema ziet het ernaar uit dat in het eerste kwartaal van dit jaar de trend zich doorzet. “De geluiden uit de markt zijn heel positief.”

In het laatste kwartaal van 2013 zijn 5009 nieuwe woningen verkocht. De laatste keer dat er zoveel woningen verkocht werden, was bijna drie jaar terug, in het eerste kwartaal van 2011.

Dat zal betekenen dat de verkopen op jaarbasis eindelijk weer stijgen. Ondanks een heel goed laatste halfjaar van 2013 daalden de totale verkopen over het hele jaar met 5 procent. Het dieptepunt lag in het eerste kwartaal van 2013; toen werden slechts 2122 woningen verkocht. Neprom baseert zich op verkoopdata van verleende garantiecertificaten.

Bij zowel de goedkope (tot 200.000 euro), de middeldure (200.000 tot 300.000 euro) als de dure woningen (boven drie ton) is sinds de zomer van 2013 een stijging merkbaar. Enige uitzondering is het laatste kwartaal van 2012; in die periode was er een piek in verkopen van goedkope woningen. Dat werd veroorzaakt doordat per 1 januari 2013 de verplichte annuïtaire hypotheek werd ingevoerd.

Westen

In het westen en de grote steden in Noord-Brabant trekt de woningmarkt volgens Fokkema het sterkst aan. “Daar is de druk op de woningmarkt het grootst.”

Hoopgevend voor de ontwikkelaars is dat de verkopen van nieuwbouwwoningen tussen 250.000 en 350.000 euro weer toenemen. “Van onderop trekt de woningmarkt aan”, verklaart de Neprom-directeur de stijging. Doordat goedkope woningen beter verkocht worden, stromen meer bewoners door naar middeldure koopwoningen. Ook raken dure woningen weer wat in de gratie. Fokkema: “Bij deze groep gaat het meer om het sentiment. Deze mensen schatten dat dit het moment is om te kopen.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels