nieuws

Het mysterie van de honderd bouwvakkers

bouwbreed

Honderd bouwvakkers gezocht! Een advertentie in De Telegraaf doet denken aan de hoogtijdagen in de bouw.

Ja, het gaat weer wat beter met de bouw. Een enkele bouwer neemt weer wat werknemers aan. Maar de werkloze bouwvakker die de ineenstorting van de sector aan den lijve ondervindt, zal toch even achter zijn oren gekrabd hebben toen hij op donderdagochtend de grootste krant van Nederland op de deurmat zag liggen. Werkstra zoekt honderd bouwvakkers, staat op de voorpagina. Honderd? Ja, honderd!

Op onderzoek. Dat kan namelijk niet waar zijn, nietwaar? Eerst maar eens googelen. Wie is die Werkstra eigenlijk? Een “jong en gestaag groeiend bedrijf”, leert de website van het woningbouwbedrijf uit Leiden en Nijkerk. Gemiddeld vijftien werknemers in 2012, zegt de Kamer van Koophandel, die geen omzet vermeldt.

Timmerlieden, metselaars, stukadoors en betonvlechters zegt Werkstra nodig te hebben. Voor Nijkerk. Op Twitter is Werkstra trending . Maar twijfels zijn er ook. Is het niet gewoon een oud-medewerker die een grap wil uithalen?

Een telefoontje naar het bedrijf roept nog meer vragen op. “Het fijne weet ik er niet van”, klinkt het aan de andere kant van de lijn. “Ik heb wel gehoord dat we geen honderd maar een stuk of zes mensen zoeken.” Zes? “We hebben honderd gezegd om wat meer de aandacht te trekken. Zo hebben we meer keus. Hoe het precies zit, weet ik dus niet. Als u het echt wilt weten, moet u even mijn collega bellen.” Aha.

Maar de collega is in de dagen die volgen niet bereikbaar. Het mysterie groeit. Wie belt naar de vaste telefoonnummers krijgt geen gehoor. Ook e-mailen levert niets op. De meeste berichten zijn ‘onbestelbaar’, meldt het mailprogramma.

Begin deze week laat het bedrijf ineens van zich horen. Per mail. “Door een overweldigende aandacht inzake de advertentie is onze telefooncentrale min of meer overbelast geraakt”, excuseert een anonieme medewerker (‘administratie’) zich. “Het was dan ook niet te doen om alle telefoontjes aan te nemen.” Opnieuw worden op verzoek 06-nummers doorgegeven. Ook nu blijken deze telefoonnummers twee dagen lang niet te bereiken. Hoe serieus is dit bedrijf, denken we aan deze kant van de lijn. Ondertussen wordt de website van het bedrijf aangepast. Onder ‘Vacatures’ meldt het bedrijf sinds deze week dat voor de vestiging in Nijkerk gezocht wordt naar “diverse vaklieden”. Wie interesse heeft mag een mailtje sturen. Dat wel aankomt.

Reageer op dit artikel