nieuws

‘Het aansturen van grote organisaties is mij niet vreemd’

bouwbreed

Harbert van der Wildt (39) versterkt sinds 7 april de directie van hout- en bouwmaterialenhandel Koninklijke Jongeneel/Heuvelman. Hij is afkomstig van Ballast Nedam, waar hij als lid van de concernraad verantwoordelijk was voor de divisie infrastructuur. Bij zijn nieuwe werkgever gaat hij zich onder meer richten op de commerciële zaken van Jongeneel.

CarrièreHarbert van der Wildt

Vanwaar deze overstap?

“Ik heb eigenlijk altijd mogen werken bij bedrijven die sterk aan het vernieuwen waren. Bij BAM en Ballast was ik bijvoorbeeld betrokken bij de eerste pps-projecten, die onder andere geleid hebben tot verdere ketensamenwerking. Binnen Ballast Nedam is er op dit moment minder ruimte voor vernieuwing. Jongeneel daarentegen zit midden in een verandertraject. Dat past heel erg bij mij.”

Wat maakt u geschikt voor deze functie?

“De aannemerij is een van onze doelgroepen. Ik weet hoe die sector werkt, neem veel kennis en ervaring mee en heb er een netwerk opgebouwd. Daarnaast is het aansturen van grote organisaties mij niet vreemd. Het leiden van een groot team vind ik leuk en geeft me veel energie. Ook kan ik mensen meenemen bij een bedrijf dat volop in een transformatie zit om er zo voor te zorgen dat die verandering daadwerkelijk tot stand komt.”

Wat gaat u precies doen?

“In eerste instantie ga ik de strategie doorzetten die het bedrijf afgelopen september heeft gepresenteerd. Mijn verantwoordelijkheid ligt met name bij sales, marketing en inkoop. Het belangrijkste onderdeel van die strategie is dat we van een reactieve houthandel toe willen naar een proactieve bouwmaterialenhandel. Neem nou als voorbeeld bouwlogistiek. Op dat gebied willen we aannemers echt gaan ontzorgen. Ook zoeken we naar additionele dienstverlening. Dat proces gaat niet makkelijk, het is echt een cultuurverandering. Ik ben nogal ongeduldig, liever vandaag dan morgen, maar de ervaring leert dat je daar wel een periode van twee tot drie jaar voor moet uittrekken.”

Wat wilt u bereiken in een paar jaar tijd?

“Het zou mooi zijn als we die strategie dan geïmplementeerd hebben en dat alle medewerkers de verandering omarmen, ondersteunen en uitvoeren. Uiteindelijk willen we terug naar een goed winstgevend bedrijf, dat zichzelf opnieuw heeft uitgevonden tijdens de bouwcrisis en gesteld staat voor de ‘nieuwe’ werkelijkheid.”

Hoe verwacht u dat de werkgelegenheid zich bij Jongeneel ontwikkelt?

“We zien bij onze vestigingen de afgelopen maanden een iets hogere omzet. Vergeleken met het eerste kwartaal vorig jaar zien we groei. Dat zou betekenen dat we de bodem bereikt hebben. Eén zwaluw maakt nog geen zomer, maar ik ben voorzichtig positief. De eerste 10 procent groei kunnen we overigens prima aan met het huidige personeel. Als het meer wordt hebben we een luxeprobleem.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels