nieuws

Heijmans start divisie technologie

bouwbreed

Heijmans start een bedrijfsonderdeel Technology om de Smart Highway en tien andere innovaties te vermarkten.

Bedrijfsonderdeel gaat innovaties vermarkten

Voor Heijmans past de oprichting van het bedrijfsonderdeel in de ambitie zich te ontwikkelen tot een kennisbedrijf. Heijmans zegt geen plannen te hebben om in andere landen dan Nederland, België en Duitsland een uitvoeringsbedrijf op te zetten, maar ziet wel concrete kansen in het aanbieden van kennis en technologie.

Gelijktijdig met de lancering van de technologiedivisie heeft het Brabantse bedrijf de exclusieve samenwerkingsovereenkomst met Studio Roosegaarde met drie jaar verlengd. Studio Roosegaarde is het ontwerpbureau van kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde. Het plan is dat een tiental concepten de komende jaren van prototype naar toepasbare innovaties worden omgezet.

De slimme snelweg is het paradepaardje van de nieuwedivisie. Sinds de introductie van Smart Highway, een innovatief concept voor interactieve wegen, krijgt het concept volgens Heijmans belangstelling uit de hele wereld.

Concrete interesse zou er al zijn vanuit Afrika, China, de Verenigde Staten en Nederland. Het gaat om overheden, private partijen en investeerders.

Lantaarnpaal

Heijmans denkt de kennis over de smart highway goed te kunnen slijten aan landen waar de infrastructuur nog niet volwassen is. Heijmans-topman Bert van der Els gaf vorig jaar al aan dat hij denkt aan landen als Pakistan en Turkmenistan. Lichtgevende lijnen aanleggen is volgens hem veel goedkoper dan om elke honderd meter een lantaarnpaal neer te zetten. Heijmans gaat de snelwegen met lichtgevende strepen niet zelf aanleggen, lokale bedrijven gaan dat doen. Wel kan het bouwconcern de bedrijven leren hoe ze bijvoorbeeld glow in the dark-lijnen kunnen maken.

In Oss werd twee weken geleden de eerste slimme snelweg door minister Schultz (infrastructuur) geopend. De weg heeft een combinatie van slimme verlichting, energieopwekking en interactieve verkeerstekens.

Reageer op dit artikel