nieuws

Gegadigden klagen in recessie minder over aanbesteders

bouwbreed

Gegadigden en inschrijvers hebben de neiging om in tijden van recessie minder te ageren tegen aanbestedende diensten. Die tendens signaleert de Commissie van Aanbestedingsexperts in haar periodieke rapportage.

“Het adagium don’t bite the hand that feeds you is veel gehoord”, schrijven Joop Janssen en Chris Jansen in hun rapportage. Daarnaast heeft de commissie via brancheorganisaties te horen gekregen dat een aantal klachten al is opgelost doordat inschrijvers dreigden naar de commissie te stappen. Het ‘boeman-effect’ werkte in die gevallen.

Het is de commissie daarnaast opgevallen dat het aantal kort gedingen over aanbestedingszaken drastisch is gedaald in een jaar tijd. In de periode van 1 april 2013 tot 1 maart 2014 zijn 25 zaken gepubliceerd. Dat is minder dan de zeventig klachten die de commissie in dezelfde periode heeft gekregen.

“Het is te vroeg om een verband te leggen tussen de afname van het aantal kortgedingvonnissen (van 150 tot 200 in voorgaande jaren naar 25) en het optreden van de commissie. Spectaculair is die afname echter wel”, aldus Janssen en Jansen.

Beiden beseffen dat de klagers en aanbestedende diensten graag sneller zouden weten hoe lang de commissie bezig is. Ondoenlijk, zeggen ze, een werkweek van tien uur is onvoldoende.

Reageer op dit artikel