nieuws

Export redt afzet metselsteen

bouwbreed Premium

De binnenlandse afzet van metselbakstenen door Nederlandse steenfabrieken nam het afgelopen jaar circa 18 procent af tot 424 miljoen stuks waalformaat. Dankzij een stevige groei van de export bleef de afzetdaling echter beperkt.

Industrie hoopt na dit jaar op herstel

De afzet van metselbaksteen daalde in een jaar tijd met zo’n 2 procent, blijkt uit het jaarverslag van de vereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB). Vooral de vraag uit het Verenigd Koninkrijk nam het afgelopen jaar flink toe. “Mede dankzij de ‘Help to Buy’-regelingen”, legt KNB-directeur Ewald van Hal uit. Of de buitenlandse vraag dit jaar op dit niveau blijft, durft hij niet te voorspellen. “We genieten ervan zolang het duurt.”

De binnenlandse afzet is sinds 2008 gehalveerd. De markt voor metselbaksteen is daarmee harder gekrompen dan het aantal gereedgekomen woningen en de woningbouwproductie (beide ongeveer -40 procent). Hoe dit verschil te verklaren is, weet Van Hal niet. “De geleerden zijn er nog niet uit. Het zou kunnen dat bijvoorbeeld meer appartementen zijn gebouwd, want daar zitten per woning minder metselbakstenen in.” Het is volgens hem niet per se zo dat per woning minder metselstenen gebruikt worden. “Het zal misschien een procentje afgenomen zijn, niet significant in elk geval.”

De Nederlandse baksteenindustrie bestaat momenteel uit vijftien bedrijven, die samen 34 productielocaties hebben. Veertien fabrieken zijn in handen van het Oostenrijkse Wienerberger. Vorig jaar werden drie van de zes fabrieken van CRH Clay Solutions gesloten. Het Ierse concern ging zich meer toeleggen op de productie van straatstenen. “Over die markt zijn we hoopvoller gestemd”, zei algemeen directeur Jan van Ommen eerder tegen Cobouw .

Voor komend jaar zijn de verwachtingen nog weinig positief. “De nieuwbouw zal weer een dieptepunt bereiken, zeggen de deskundigen. Wij krimpen mee. Hopelijk kunnen we ongeveer op het niveau van 2013 uitkomen”, stelt Van Hal. Hij heeft echter goede hoop dat de vraag zich op de lange termijn zal herstellen. “We hopen na dit jaar op inhaalvraag.”

Productie, afzet en uitvoer van baksteen

2013; 2012 Verschil in %

Productie metselstenen* 652; 680 -4

Productie straatstenen* 305; 314 -3

Totale afzet metselsteen* 653; 669 -2

Totale afzet straatstenen* 312; 346 -10

Uitvoer metselstenen* 229; 154 49

Uitvoer straatstenen* 30; 27 11

Omzet (x miljoen euro) 231; 243 -5

*x miljoen waalformaat

2013 slecht jaar

De totale afzet van gebakken straatklinkers daalde in 2013 met 10 procent. De schade werd enigszins beperkt door een verbetering van de export (+12 procent). De verkoop van straatstenen in machinale pakketten verbeterde tot 114 miljoen stuks waalformaat, zo’n 40 procent van de totale binnenlandse verkoop.Ook producten van keramische dakpannen (onder meer Monier) en keramische tegels (Mosa en Koninklijke Tichelaar Makkum) kenden een slecht jaar. In de tweede helft van 2013 herstelde de vraag naar dakpannen zich “op het lage niveau” van 2012. De markt voor keramische wand- en vloertegels was vooral binnen Nederland slecht, als gevolg van een lage bouwproductie en ongunstige overheidsmaatregelen.De KNB geeft in haar jaarverslag geen cijfers over de dakpannen- en tegelproducenten.

Reageer op dit artikel