nieuws

Elastische borstels vervangen rigide graaftanden

bouwbreed

Het graven van een sleuf onder een bestaand trottoir kan met een graafborstelmachine tot wel vier keer sneller dan met een minigraver. En bovendien met minder schade.

Wie een sleuf wil graven om nieuwe kabels of leidingen onder een bestaand trottoir te leggen, heeft een probleem. Op een golfterrein zou je voor het aanleggen van een beregeningsinstallatie nog wel een kettinggraver kunnen gebruiken. Maar onder een trottoir trekken de tanden van die gravers om de haverklap bestaande kabels en leidingen kapot, met als gevolg aanzienlijke schade en vertragingen. Voor het leggen van bijvoorbeeld glasvezelkabels onder trottoirs gebruiken grondwerkers daarom tegenwoordig een minigraver, waarmee ze behoedzaam bakje voor bakje het zand tussen de kabels en leidingen weghalen. Vaak staat er dan nog iemand bij om met een schep de meest problematische stukjes handmatig aan te pakken. “Dat discontinue graafproces kost vrij veel tijd en het heen en weer zwenken van de graafarm vormt een veiligheidsrisico”, stellen Marc van Harn en Wim Buitendijk in hun octrooiaanvrage op een ‘inrichting voor het maken van sleuven’, waarmee ze sneller en veiliger willen werken, met minder schaderisico.

Tijdens het indienen van de octrooiaanvrage werkten de uitvinders binnen de Divisie Grondtechniek van het in Houten gevestigde Jean Heybroek, importeur en leverancier van machines voor reinigings-, groen- en grondtechniek. Sinds vorig jaar juli is die divisie onder de naam ‘Ditch Witch The Netherlands’, inclusief beide heren, verhuisd naar De Meern. Van Harn en Buitendijk ontwikkelden hun graafwerktuig voor Volker Wessels Telecom en gingen daarbij uit van een bestaande, compacte werktuigdrager van de Amerikaanse fabrikant Ditch Witch. De verticaal instelbare, aangepaste werktuigarm is voorzien van een hydraulisch aangedreven ketting die geen graaftanden draagt, maar verwisselbare borstels met elastische pennen van ongeveer 12 centimeter lengte. Voor zandachtige grond zijn borstels van polypropeen afdoende, voor steviger grond zijn ze te verwisselen voor exemplaren van polyamide.

Volker Wessels bestelde voor de aanleg van een glasvezelnet in de Drentse gemeente Noordenveld twee machines. “Ze hadden toestemming van die gemeente om de kabels op 40 centimeter diepte te leggen en wilden een machine die sneller kon werken dan een minigraver en met minder kans op schade. Dat is gelukt, want ze haalden er 600 meter per dag mee, in plaats van gemiddeld 150 meter met een graafmachine”, aldus Van Harn, die toegeeft dat hij had verwacht dat de verkoop inmiddels goed op gang zou zijn gekomen: “Maar uiteindelijk moet een gemeente wel vergunning geven om op 40 centimeter diepte kabels te leggen en er zijn gemeenten die dat nog niet zien zitten. Toch zal het echt een keer gaan gebeuren.”

Ondertussen is de graafborstelmachine nog wat aangepast en voor iedereen te koop in De Meern. Hij komt waarschijnlijk ook in de verhuur, via het naastgelegen zusterbedrijf Kemp Grondverzetmaterieel.

octrooinummer: NL1039817

houder: Ditch Witch The Netherlands, De Meern

uitvinders: G.C.M. van Harn, W. Buitendijk

Reageer op dit artikel