nieuws

Einde erfpacht lijkt nabij te komen 
in Amsterdam

bouwbreed

Na bijna 120 jaar lijkt er een einde te komen aan de erfpacht voor woningeigenaren in Amsterdam. D66 en GroenLinks willen in 2015 een referendum houden over dit onderwerp.

In de hervormingsagenda waar D66 en GroenLinks het nu over eens zijn, valt te lezen dat Amsterdammers via een referendum dat in 2015 tegelijkertijd met de provinciale verkiezingen moet worden gehouden, mogen bepalen of huiseigenaren de grond onder hun woning mogen kopen. Dat is in lijn met het verkiezingsprogramma van D66 dat altijd tegen erfpacht is geweest, maar staat haaks op de ideeën van GroenLinks.

Volgens de hoofdstedelijke D66-leider Jan Paternotte kan er nu een einde worden gemaakt aan “de schaamteloze afroming van de woningwaarde in de stad’’. Hij denkt via het referendum een vrije keuze tussen kopen en pachten te kunnen invoeren. Na Pasen zoeken beide partijen een derde partij die zich kan vinden in de hervormingsagenda.

Behalve over de erfpacht zijn beide partijen het ook eens geworden over een verdere verduurzaming van de stad. Zo worden enkele tientallen miljoenen euro’s uitgetrokken voor subsidies voor onder meer woningisolatieen zonnepanelen.

Reageer op dit artikel