nieuws

EC maakt einde aan subsidies voor schone energie

bouwbreed Premium

Subsidies voor hernieuwbare energie moeten worden uitgebannen. Dat heeft de Europese Commissie besloten.

“Het wordt tijd voor hernieuwbare energie om marktgedreven te worden. De nieuwe richtlijnen geven een raamwerk voor efficiëntere publieke steunmaatregelen die voldoen aan marktvoorwaarden”, verklaart Joaquin Almunia, eurocommissaris voor concurrentie.

Het idee van de Commissie is subsidies rond 2017 te vervangen door markt-mechanismen. Daaraan voorafgaand moeten pilots uitwijzen of dat kan. Zo wil de Commissie feed-in tarieven voor elektriciteit vervangen door feed-in premies die worden opgehoest door consumenten en industrieën.

Van dat laatste zondert de Commissie juist grootverbruikers van energie uit, zoals de chemische industrie, metalen, papier en de keramische industrie. Desondanks houdt Almunia vol dat “Europa moet voldoen aan ambitieuze energie- en klimaatdoelstellingen tegen zo laag mogelijke kosten voor de belastingbetaler en zonder niet-noodzakelijke marktverstoringen”. Volgens het gerespecteerde Duitse Öko Institut kan dit de vervuilende industrieën een voordeeltje opleveren van 2 miljard.

De Europese aluminiumindustrie vindt dat de voorstellen van de Commissie een stap in de goede richting zijn, maar dat meer staatssteun nodig is om concurrerend te blijven.

Reageer op dit artikel