nieuws

Detacheerders signaleren pril herstel bouwmarkt

bouwbreed

Detacheerders zien een golf van werk op zich afkomen. De telefoons rinkelen weer en de bouwers vragen vaker om extra handen.

Bouwbedrijven wagen zich niet aan al te veel optimisme

“We hebben een lastig maar ongelooflijk mooi eerste kwartaal achter de rug”, kijkt rayonmanager John Sulzle van Randstad Bouw terug. Zijn bureau heeft alweer zeshonderd gedetacheerden rondlopen. “Zeg maar gerust een superkwartaal. Komt de sterke toename in de vraag naar detachering nu door het mooie weer begin dit jaar? Of door het aantrekken van de markt? In elk geval is een enorme sprong gemaakt. Veel bedrijven hielden er geen rekening mee dat ze met het mooie weer sneller door hun werkvoorraad zouden gaan en temporiseren nu wat. Randstad Bouw is met velen in gesprek. Meestal positief. De stemming is duidelijk anders dan een jaar geleden.”

Directeur Erik Helvoort van detacheerder Nivel zegt zijn organisatie weer op te tuigen om nieuwe stappen te maken. Al te enthousiast wil hij na het slechtste jaar ooit niet overkomen. Maar tientallen procenten groei moeten toch mogelijk zijn. Momenteel heeft hij weer bijna honderd personen aan het werk. Nivel richt zich op middelbaar tot universitair geschoolden. Het werkterrein bevindt zich grofweg ten zuiden van de lijn Lisse-Arnhem.

“Wij detacheerders merken het eerst dat de bouw weer aantrekt. We zitten vooraan in de economische ontwikkeling. De groei in het eerste kwartaal is groot ten opzichte van de eerste maanden van vorig jaar. In 2013 hebben we een aantal nieuwe markten opgezocht. Energie bijvoorbeeld, voor ons nu een belangrijke sector. Van de architecten is niets meer over. Ik heb het idee dat daar het dal nog steeds niet is bereikt.”

Onder de bouwers is niemand te vinden die zijn hand in het vuur steekt voor een spoedig herstel. Te groot is het leed van de afgelopen jaren. Dura Vermeer zet zich schrap voor nog eens 10 procent omzetdaling. Al kan de krimp ook best beperkt blijven tot een procent of twee.

“Degenen die nu nog reorganiseren, zijn vaak grote bedrijven uit de top 25”, signaleert Sulzle. “De grote ondernemingen reageren trager op de markt dan de kleinere. De lokale bedrijven hebben meestal hun huidige personeelsbezetting op een heel gezond niveau.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels