nieuws

De spagaat

bouwbreed

Opmerkelijk dat iedereen nu doet alsof de problemen op de woningmarkt voorbij zijn na één kwartaaltje van stijgende verkopen en stijgende prijzen. Het meest waarschijnlijke is dat het een effect is van de spagaat waar de NVM in zit. Pessimistisch doen heeft negatieve gevolgen voor de woningmarkt, dus moeten ze wel roepen dat iedereen nu […]

Opmerkelijk dat iedereen nu doet alsof de problemen op de woningmarkt voorbij zijn na één kwartaaltje van stijgende verkopen en stijgende prijzen. Het meest waarschijnlijke is dat het een effect is van de spagaat waar de NVM in zit. Pessimistisch doen heeft negatieve gevolgen voor de woningmarkt, dus moeten ze wel roepen dat iedereen nu zijn kans moet grijpen en kopen, omdat de prijzen weer aan het stijgen zijn. Een vorm van selffulfilling prophecyheet dat in goed Nederlands. Maar drie kwartalen prijsstijgingen in 2010 betekenden ook niet het einde van de ellende in de woningbouw.

Een soortgelijke spagaat is zichtbaar bij Bouwend Nederland. Een ontevreden grootbedrijf is erin geslaagd een paleisrevolutie te ontketenen die zorgt voor daadwerkelijke veranderingen binnen de brancheorganisatie. Dat is goed, maar tegelijkertijd ook gevaarlijk. Als Bouwend Nederland te veel richting grootbedrijf schuift, is dat voor de paar duizend mkb-leden het zoveelste bewijs dat zij niets te zeggen hebben. Hun enige mogelijkheid is dan met de voeten stemmen.

Het is al eerder op deze plek betoogd, dat dit een gevolg is van de weeffout van Hans Andersson die één vereniging wilde die top-down bestuurd wordt. En dat met leden van NVOB en VAGWW die zich altijd senang hebben gevoeld bij een bottom-up benadering en de federatie AVBB voor lief namen.

Het lijkt er overigens op dat ook Maxime Verhagen dat beseft. Natuurlijk komt hij bij de grote jongens over de vloer. Maar zijn bezoeken aan stad en land richten zich sterk op het mkb. Dat duidt erop dat Bouwend Nederland het gevaar van vervreemding van de achterban erkent. Deed de politiek dat ook maar eens, maar dit terzijde.

Het biedt wel weer kansen voor de Aannemersfederatie. Die zou kunnen overwegen een Nieuwe Vereniging Aannemers Grootbedrijf op te richten, al moet wel even een andere naam worden verzonnen want de NIVAG hebben we al eens gehad. Daar kunnen eventueel afvallige grote bedrijven een nieuw thuis vinden.

Gelukkig voor Bouwend Nederland is het uitgesloten dat de AFNL daar ook maar één seconde over nadenkt. Zij hebben bestuurders in de gelederen die gepokt en gemazeld zijn in het bestuurlijke werk, ook bij rechtsvoorgangers van Bouwend Nederland. Zij houden niet van spagaten.

Reageer op dit artikel