nieuws

‘Beleggingsvolume vastgoed neemt toe met 10 procent’

bouwbreed

Het beleggingsvolume in de vastgoedsector is vorig jaar met ruim 20 procent toegenomen tot bijna 5,1 miljard euro. Ook voor 2014 zijn de verwachtingen positief. Het eerste kwartaal noteerde een beleggingsvolume van ongeveer 1,5 miljard euro.

Dat blijkt uit het rapport ‘Dutch Capital Markets Outlook 2014, Sustainable steady growth’, opgesteld door vastgoedadviseur JLL.

Voor dit jaar verwacht JLL een groei van minimaal 10 procent. Hiermee zal het beleggingsvolume uitkomen boven 5,6 miljard euro. Ook op financieringsgebied meldt JLL positieve signalen. Naast de traditionele en recent toegetreden financiers, hebben zich in het eerste kwartaal van 2014 ook financiers gemeld uit onder andere Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Zij zijn op zoek naar financieringsmogelijkheden en zorgen zo voor een extra geldstroom op de Nederlandse vastgoedmarkt.

Dré van Leeuwen, director capital markets bij JLL Nederland: “We verwachten dat in 2014 bijna alle vastgoedsectoren een stijging zullen laten zien van het beleggingsvolume. Er zal sprake zijn van duurzame en gestage groei.”

Zwang

De instroom van nieuw kapitaal in de Nederlandse vastgoedmarkt betekent volgens hem ook dat er wordt nagedacht over geplande exits. “Strategie en timing voor deze exits worden bepaald door de marktontwikkelingen op zowel de gebruikers- als de beleggingsmarkt. Bovendien volgen ze de economische cyclus. Een strategie die volgens ons meer in zwang komt, is een exit via een IPO (beursgang, red.). Gezien de huidige marktomstandigheden verwachten we dat in 2014 de eerste Nederlandse IPO succesvol zal worden afgerond.’

Met een beursgang wordt kapitaal opgehaald. Het resultaat is een gedeeltelijke exit van het kapitaal van de zittende investeerders. Zowel nieuwe internationale partijen die nu actief zijn op de Nederlandse vastgoedbeleggingsmarkt, als nationale beleggers die al langer aanwezig zijn, zien een exit via een IPO als een mogelijke strategie, aldus JLL.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels