nieuws

Zege van D66 goed voor kleine bouwer

bouwbreed

Voor kleine en middelgrote bouwers breken er zonnige tijden aan in de steden waar D66 het voor het zeggen krijgt.

‘Als Pechtold A zegt, dan doet hij ook A’

D66 is de grote winnaar in de stad. Voor mkb-bedrijven betekent dat goed nieuws. Van Groningen tot aan Den Haag wil de hervormingspartij afrekenen met aanbestedingsvormen waarmee alleen grote, nationale spelers uit de voeten kunnen. “Sommige projecten komen zo groot op de markt dat je bijna altijd aangewezen bent op internationale consortia. Als er dan wrijving ontstaat met een van de contractpartners, dan komen de problemen alsnog op het bordje van de gemeente te liggen”, onderbouwt D66’er Paul de Rook, vanuit Groningen. Ook de groene ondernemer kan na woensdagavond zijn geluk niet meer op. Als het aan D66 ligt, bezaaien tientallen aannemers de komende vier jaar duizenden vierkante meters dak met planten. In Den Haag alleen al wordt gekoerst op 40.000 extra vierkante meter groen dak in vier jaar tijd.

Voor infrabouwers is het mogelijk minder goed nieuws dat D66 sinds gisteren de lakens uitdeelt in grote steden zoals, Amsterdam, Den Haag, Groningen en Utrecht. In geen enkel verkiezingsprogramma rept de partij over extra asfalt. De regiotram die te duur uitviel, is allang vergeten. “We zijn er niet voor de infrabouwers. We zijn er voor de stad”, reageert De Rook een dag na de verkiezingen nuchter. Hij vult aan: “We hebben hier wel behoefte aan nieuwe studentenwoningen. We komen er duizenden tekort.”

Sneuvelen er nog grote bouwprojecten als gevolg van de verkiezingsuitslag? In Den Haag zijn alle ogen gericht op het Spuiforum waar plots geen politieke meerderheid meer voor is. Op papier is D66 voor. Na de complexe uitslag houdt Tobias Dander echter wijselijk zijn mond namens D66 in Den Haag. “Ik zeg er nu niets over. De onderhandelingen zullen lastig genoeg worden.” Wim van der Maas, voorzitter van de Aannemersfederatie vertrouwt op een goede afloop. D66 is in zijn ogen een betrouwbare partner. “Als Pechtold A zegt, dan doet hij A.”

Plannen in D66-steden

Groningen

– Mkb-proof aanbesteden

– Meer ruimte in bestemmingsplannen

– Duizenden extra studentenwoningen

– Snelle internetverbindingen (investeer in glasvezel)

– Corporatiewoningen verduurzamen

– Geen megalomane plannen

Amsterdam

– Herbestemmen te grote scholen

– Actieplan oude scholen

– Meer vrije sector-huur

– Verbouwen lege kantoren

– Daken overheidsvastgoed vergroenen

– Beperken kantorenbouw

Den Haag

– Mkb-proof aanbesteden

– Duurzaam aanbesteden

– Fonds energiebesparing oprichten

– 40.000 m2extra groen dak

– Norm 30 procent sociale huur bij nieuwbouw loslaten

– Niet overal hoogbouw toestaan

Utrecht

– Gezonde scholen bouwen

– Meer gebiedsontwikkeling met het oog op studentenhuisvesting

– Verminderen regeldruk

– Jeugdwerkloosheid aanpakken

– Zzp’ers niet onnodig belasten

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels