nieuws

Westfrisiaweg: provincie wist dat BAM fout zat

bouwbreed

De provincie Noord-Holland heeft zich vrijdag tegenover de rechtbank verontschuldigd voor het feit dat de inschrijving van BAM bij de aanbesteding van de Westfrisiaweg niet eerder ongeldig is verklaard.

pdrachtgever zag al meteen “onvolkomenheden” in de inschrijving van BAM, maar omdat er slechts kleine bedragen mee waren gemoeid, ondernam de provincie geen actie. “Sorry, dat had niet mogen gebeuren en Heij-mans heeft terecht aan de bel getrokken”, zei de advocaat van Noord-Holland in de rechtbank.

De Westfrisiaweg is een 42 kilomter lange verbindingsweg tussen Alkmaar en Enk­huizen, die via Best Value Procurement in de markt was gezet. BAM, Heijmans en Dura Vermeer proberen via de rechter de opdracht binnen te slepen, nadat Noord-Holland eerst BAM, en later Heijmans als preferred bidder had aangewezen. Dura Vermeer schreef in voor 168 miljoen euro, BAM voor 195 miljoen, Heijmans voor 208 miljoen.

Bij Best Value Procurement is het beprijzen van hoeveelhedenstaten cruciaal. De uiteindelijke uitwerking gebeurt daarna. BAM zou zijn afgeweken van de voorgeschreven hoeveelheden zand, af te voeren grond en fundering, waardoor een relatief lage prijs kon worden neergelegd. De provincie onderkende dit, maar ging door. Heij­mans vocht de geldigheid van de BAM-bieding aan, terwijl de pre-awardfase met BAM al in volle gang was. Onduidelijk blijft hoe Heijmans over de vertrouwelijke inschrijfinformatie van de concurrent kon beschikken. De rechter vroeg zich na suggesties hierover van BAM af, of sprake is van “bedrijfsspionage”.

BAM probeert de geldigheid van de Heijmans-inschrijving aan te vechten omdat de projectdirecteur rechtstreeks zou hebben gebeld met de provincie over het lage plafondbedrag van 206 miljoen euro. Het gesprek werd volgens de betrokkenen meteen afgekapt.

Reageer op dit artikel