nieuws

Van Oord rekent op groeizaam jaar

bouwbreed

Van Oord heeft in 2013 zijn omzet uit 2012 gehandhaafd en rekent voor dit jaar op substantiële groei.

2013 stabiel, veel werk offshore en windparken in zicht

Kansen voor groei ziet topman Pieter van Oord vooral voor divisies Offshore (olie en gas) en Offshore Wind Projects. Voor de eerste door de hoge olieprijs, voor de tweede door het Nederlandse Energieakkoord en de plannen voor windmolenparken op zee in diverse andere Europese landen.

De totale netto-omzet in 2013 van 1,64 miljard euro was vrijwel gelijk aan die in 2012. Het nettoresultaat steeg met 30 procent naar 130 miljoen euro. Vooral de schikking van uitstaande vorderingen in Dubai over de periode 2005-2008 heeft het nettoresultaat positief beïnvloed.

Van Oord komt flink terug in het Midden-Oosten. Een groot nieuw baggercontract in Koeweit – waarde 500 miljoen euro – is juist ondertekend, de uitvoering kan gelijk beginnen. Op een zoutvlakte aan de kust wordt land opgespoten ten behoeve van een te bouwen raffinaderij. Op het programma staan naast het baggeren en opspuiten van 65 miljoen kubieke meter zand ook uitgebreide grondverbeteringswerken.

Op de baggermarkt ziet de onderneming flinke verschuivingen. In Europa trok de markt weer aan maar bleven de prijzen slecht. Ook in Brazilië, Nigeria en India blijkt sprake van ‘moeilijke marktcondities’.

In Indonesië kreeg Van Oord de wind in de zeilen. In Australië werd het Gladstone-project opgeleverd en het werk aan het eveneens grote Ichtys-project voortgezet. Daarbij blijft het waarschijnlijk wat deze regio betreft. Van Oord ziet op dit moment in Australië geen grote vervolgopdrachten in het verschiet.

Havens

Een nieuwe belangrijke ontwikkeling lijkt dat opdrachtgevers vragen om als hoofdaannemer ‘integrale verantwoordelijkheid’ te nemen voor het ontwerpen en bouwen van havens. Zoals bij het Moín-project in Costa Rica dat eind vorig jaar werd gegund aan de combinatie Van Oord/BAM.

De omzet van de winddivisie was in 2013 beperkt. Het jaar stond in het teken van devoorbereiding van twee grote Nederlandse projecten: Luchterduinen en Gemini. Voor dit laatste wordt de final close verwacht in april. Reden waarom dit megacontract nog moet worden bijgeschreven in het orderboek. Zonder dit grote windmolenpark meegeteld, kwam de orderportefeuille in 2013 uit op 1,94 miljard euro.

Reageer op dit artikel