nieuws

‘Ultiemer dan dit is er niet, dit is state of theart’

bouwbreed Premium

Sportbouwer Vaessen levert vandaag zijn grootste sportcomplex ooit op. “We zijn geen tradioneel bouwbedrijf”, zegt directeur-eigenaar Tom Haagmans.

“Heb je je gympies aan”, vraagt Tom Haagmans bij aanvang van het gesprek in de spiksplinternieuwe sportaccommodatie in Hoofddorp. De directeur-eigenaar van sportbouwer Vaessen zit aan een tafeltje in de kantine met een spa blauw voor zich. Een week voordat koning Willem-Alexander komt, wordt buiten de straat aangeveegd en worden binnen de laatste restpuntjes genoteerd. Gympies? “De sportaccommodatie is 300 meter lang. De mensen die hier werken, krijgen blaren op hun voeten van het heen en weer lopen”, lacht Haagmans.

De bouwdirecteur heeft zelf zijn nette pak aan, al zijn zijn lakschoenen even bedekt met blauwe zwembadschoentjes terwijl hij met zijn iPhone gulzig kiekjes neemt als we even later samen met projectdirecteur John van Meel langs de zwembaden lopen. Haagmans heeft het sportcomplex nog niet in gebruik gezien. Het bad is net een paar dagen open, het is vakantie en geluiden van vermaak galmen over de golven.

Zelf een duik nemen na oplevering van een nieuw zwembad is geen optie meer voor de directeur. “Als je een paar honderd zwembaden hebt opgeleverd, is de charme daar vanaf. Een vinoloog drinkt ook niet alle wijnen.”

Toch kan hij genieten van het door Erik Slangen (Slangen en Koenis Architecten) ontworpen gebouw. Van het vele glas tussen de ruimtes bijvoorbeeld; van de golvende wandtegels en lichthellende kozijnen, waardoor de akoestiek zo goed is; van de dimbare ledverlichting; het kijkvenster onder de waterlijn van het wedstrijdbad voor zwemcoaches; de paar kilometer aan leidingen onder de zwembaden met geavanceerde installaties; en het interactieve beeldscherm aan de muur waarop zwemmende kinderen zichzelf zien als een kikker of een ander dier. Haagmans: “Ultiemer dan dit is er niet. Dit is state of the art.

Vaessen bouwde het in een bouwcombinatie met Sprangers uit Breda. De aanneemsom was 48 miljoen euro. Daarmee was het het grootste project van beide bedrijven ooit. Vanwege de omzeteisen zochten de bedrijven elkaar op. In Hoofddorp werd de reusachtige sportaccommodatie na twee jaar voorbereiding en twee jaar uitvoering voltooid, vertelt Van Meel. Gemiddeld liepen er honderd man op de bouwplaats. Vaessen en Sprangers brachten tien mensen in.

Vaessen (omzet 52 miljoen in 2013) is geen traditionele bouwer, zegt Haagmans. “We bieden geen dienst aan voor producten die een ander heeft bedacht. We bedenken en ontwerpen zelf een product en verkopen dat met alles erop en eraan.” Het bouwbedrijf heeft architecten, constructeurs en bouwfysici in dienst en besteedt een groot deel van het uitvoerende werk uit aan externen. Vaessen koppelt de ontwikkeling en de bouw aan elkaar. “Het risico ligt volledig bij ons.”

Het sportcomplex in Hoofddorp is een design-and-constructproject. In Vianen, Zutphen en Oosterhout gaat het bedrijf een stap verder en bouwt Vaessen zwembaden op basis van TCO (Total Cost of Ownership). Hier worden langjarige garanties gegeven op het onderhoud en energieverbruik. “Dat is uniek voor Nederland.” Opdrachtgevers zijn veelal gemeenten. Het meerjarig onderhoud ligt bij Vaessen. De exploitatie van de complexen komt meestal in handen van partijen als Sportfondsen en Optisport, die samen meer dan driehonderd sportcomplexen beheren.

De sportbouwmarkt levert Vaessen al vijftig jaar werk op. De orderportefeuille zit met 40 à 50 miljoen euro aardig vol. De verwachting is dat er de komende jaren genoeg werk bij komt. Gemeenten leggen de laatste vijf jaar meer nadruk op het vervangen van bestaande zwembaden. “In Nederland is meer dan de helft van de zwembaden ouder dan dertig jaar. Een zwembad van veertig jaar is gewoon op, dat stort in.”

Het onderhoud van oude zwembaden kost veel geld. Vervanging loont dan al snel. Haagmans vergelijkt het met de aanschaf van een ledlamp. Het kost even wat, maar je verdient het snel terug.

Gemeenten hebben volgens Haagmans “een slag gemaakt”. Steeds vaker wordt ook ingezien dat het bundelen van sportvoorzieningen op één locatie minder kost. “Je hebt minder fte nodig om het te beheren.” Vanuit “lifetime costs” is het volgens Haagmans al snel voordeliger.

Voor grote pensioenbeheerders als PGGM is investeren in een sportcomplex nog te specifiek en te klein. Het zijn waarschijnlijk de wat kleinere pensioenfondsen die op die manier hun maatschappelijke investeringen in Nederland willen vormgeven. Haagmans voerde de afgelopen jaren diverse gesprekken om deze nieuwe financieringsconstructie op poten te zetten. Het zou een doorbraak zijn als pensioenfondsen in dit soort complexen gaan stappen, zegt hij. “Ik geloof daarin.”

Tom Haagmans

Tom Haagmans (1960, Munstergeleen) studeerde bouwkunde aan de TU Eindhoven, afstudeerrichting architectuur. Hij werkte als commercieel medewerker bij houtskeletbouwer Livingstone, voordat hij in 1990 bij Vaessen commercieel directeur werd. Sinds 1999 is hij algemeen directeur. Sport hij zelf? “Ik tennis en doe aan fitness.” Een fanatieke sporter is hij niet. “Ik sport uit gezondheidsoverwegingen.”

Duurzaam

Hoe duurzaam is sportcomplex Koning Willem-Alexander?

• Ruim 30 procent energiezuiniger dan wettelijk vereist

• Minimaal 10 procent van de benodigde energie wordt ter plaatse duurzaam opgewekt

• Zonneboilerinstallatie met een oppervlak van 400 vierkante meter zorgt voor warm water

• Pv-panelen (ca. 1160 stuks) met een geïnstalleerd vermogen van 290.000 Wp, verwachte opbrengst per jaar 260.000 kWh

• CO2-reductie van 220.000 kg/jaar op gebouwgebonden energie ten opzichte van de wettelijke eis

• 100 procent vaste/85 procent variabele maatregelen Nationaal Pakket Duurzaam Bouwen

• Hout heeft FSC-keurmerk

• Waterzuivering op basis van reverse osmose• State of the art computergestuurd gebouwbeheersysteem

• 50 procent gevels uitgevoerd in zonwerend glas met lagewarmtetransmissie

• Daglichtafhankelijke schakeling in combinatie met ledverlichting

• Waterbesparende douchekoppen

• Materialen door detaillering demonteerbaar en recyclebaar

• Vloerverwarming op basis van lage temperatuur

• Warmteterugwinning uit luchtontvochtiging en uit douchewater

• Energiezuinige labelklasse A

Sportbouwmarkt

Nederland had volgens het CBS in 2009 720 zwembaden, waarvan ongeveer de helft overdekt. Het aantal overdekte sporthallen is veel groter: 2300. Belangrijke spelers op de sportbouwmarkt zijn naast Vaessen: Pellikaan (Gorinchem), Windgroep (Drachten). Ook grotere bouwers als BAM, Volker Wessels en Ballast Nedam zijn bezig posities op de sportbouwmarkt te verwerven. De markt droogt volgens Tom Haagmans niet zo snel op.Meer dan de helft van de zwembaden is ouder dan dertig jaar, schat hij. Er is nu sprake van een vervangingsmarkt. Haagmans denkt dat er jaarlijks zo’n twintig nieuwe zwembaden gebouwd worden en zo’n dertig nieuwe sporthallen.         

Reageer op dit artikel