nieuws

TBI getroffen door heffing

bouwbreed

Bouw- en techniekconcern TBI heeft vorig jaar een omzetval gemaakt van 18 procent. Zeshonderd werknemers worden gedwongen ontslagen.

Omzet 18 procent omlaag; zeshonderd gedwongen ontslagen

Dat maakt het Rotterdamse bedrijf vandaag bekend. Door een reorganisatievoorziening van 25 miljoen euro kwam het nettoresultaat uit op 13 miljoen euro negatief. De orderportefeuille daalde van 1,9 naar 1,8 miljard euro.

De TBI-ondernemingen zijn voor 95 procent afhankelijk van de Nederlandse markt, die volgens TBI-bestuursvoorzitter Daan Sperling “onveranderd lastig” is.

De ontslagen vallen bij woningbouwers ERA Contour en Koopmans, en bij Voorbij Prefab. Ook bij installateur Wolter & Dros ging het mes erin. Vierhonderd van de zeshonderd werknemers werden al in 2013 ontslagen. In het eerste kwartaal van dit jaar volgt de rest.

Overvallen

Sperling zegt vandaag in een interview met Cobouw dat TBI begin 2013 werd “verrast en overvallen” door de investeringsstop bij corporaties. Die was het gevolg van de aangekondigde verhuurdersheffing van minister Blok (wonen).

Op de koopmarkt boekte TBI meer succes. In 2013 werden 1048 woningen verkocht (2012: 638). Ontwikkelaar Synchroon boekte het meeste succes met 660 verkochte woningen.

De bouw- en ontwikkelingspoot leverde 25 procent omzet in. De operationele marge zakte van 4,1 naar 3 procent.

De infradivisie van TBI deed het nog iets slechter met een omzetverlies van 27 procent. Mobilis draaide goed. Afgelopen jaar werden de brug bij Ewijk, de Tweede Coentunnel en het nieuwe Rotterdam Centraal opgeleverd.

De Voorbij-bedrijven hadden meer moeite om een goed resultaat te halen.

De TBI-bestuursvoorzitter verwacht het komende jaar niet veel verbetering voor TBI en de bouw. “Mijn verwachting is dat het volume niet echt zal aantrekken. Er is nog altijd sprake van overcapaciteit. Daardoor blijven de prijzen fors onder druk staan. Er breken nu wat zonnestraaltjes door, maar ik hang nog zeker niet de vlag uit.”

> Pagina 3: interview met daan sperling

Reageer op dit artikel