nieuws

‘School moet fijnstof uit klas filteren’

bouwbreed

Ook in scholen kunnen filters de binnenlucht vrijwaren van fijnstof. Een meetsysteem is in de maak.

Geluidnorm beperkt mogelijkheden systemen

Waar filters tegen fijnstof in kantoorgebouwen gemeengoed is, vinden zij in het onderwijs nauwelijks toepassing. “Daar zijn steekhoudende argumenten voor aan te voeren”, zegt onderzoeker Piet Jacobs van TNO. Geluid is er één van. “Hoe fijner het filter, hoe harder een ventilator moet draaien om er voldoende lucht doorheen te persen.”

Anders dan bij kantoren staat de luchtbehandelingskast in scholen niet op ruime gehoorafstand van de gebruikers, maar zit die vaak direct boven het plafond of steekt er zelfs half doorheen. Het Bouwbesluit trekt de geluidgrens voor scholen bij 35 decibel. “Een goed gefilterde installatie maakt al snel meer lawaai”, zegt Jacobs.

De praktijk leert TNO dat in scholen ruim tien keer zoveel fijnstof zit dan in woningen. De leerlingen brengen dat deels zelf in de lucht via hun kleding. Een raam openen helpt al om het naar buiten af te voeren. Via datzelfde raam komt er echter nog fijner stof uit dieselmoren voor terug.

Concentratie

“Het resultaat is dat de concentratie fijnstof in scholen vaak hetzelfde is als buiten en soms nog hoger”, zegt Jacobs. Gesloten ramen, mechanische afvoer, toevoer van gefilterde buitenlucht en geluidgedempte luchtbehandelingkasten bieden volgens hem de beste de oplossing.

Sturing aan de hand van de concentratie fijnstof verbetert de binnenlucht in scholen eveneens. Een optische meter in het filtersysteem bepaalt dan het gehalte. De ontwikkeling van filters met een hoge capaciteit helpt de schoollucht ook te reinigen, al dan niet gecombineerd met actieve koeling of koeling met buitenlucht.

TNO onderzocht in een kinderdagverblijf in Delft hoe een elektrostatisch filter de hoeveelheid fijnstof met ruim 80 procent verminderde. Zulke toestellen zijn nog nauwelijks in de handelsproducten. “Dat komt deels omdat de hoeveelheid fijnstof in de lucht moeilijk te meten is”, zegt Jacobs. “De technische benodigdheden zijn er wel, maar het ontbreekt nog aan procedures om de meetwaarden te classificeren.”

Met de Vereniging Leveranciers van Luchttechnische Apparaten (VLA) ontwikkelt TNO zo’n systeem.

Reageer op dit artikel