nieuws

Rotterdams datacenter koelt compressorloos

bouwbreed

Airwork voorziet datacenter SmartDC in Rotterdam van zijn compressorloze koelsysteem. De installatie koelt twee nieuwe suites in het ‘Dataport of Rotterdam’ dat in de Van Nelle-fabiek is ingericht.

De Amsterdamse bouwer AirWork bouwt in zijn luchtbehandelingkasten de kunststof warmtewisselaars van Statiqcooler. De wisselaars worden gebruikt voor indirecte adiabatische luchtkoeling. Het systeem werkt zonder compressoren en pompen. “De enige bewegende delen in het koelsysteem zijn ventilatoren die lucht verplaatsen”, zegt Marius Klerk van de fabrikant.

Met indirecte vrijeluchtkoeling wordt buitenlucht gebruikt voor de koeling van de interne recirculatielucht, legt hij uit. “Als de buitenlucht warmer wordt koelt de installatie evenredig door water te verdampen; de ‘indirect adiabatische koeling’.”

Binnen- en buitenlucht blijven in dit concept van elkaar gescheiden zodat er geen buitenlucht of extra vocht in de dataruimte komt. Op die manier kan volgens Klerk het hele jaar door zonder compressors worden gekoeld. In de koudere periodes kan de installatie ook warmte terugwinnen. En omdat water als koudemiddel wordt g ebruikt kan de installateur er zonder stek-verklaring aan werken.

Klerk ziet voor deze manier van koelen een grote toekomst weggelegd bij onder meer de duurzame herinrichting van datacenters. Hij bespreekt zijn systeem op een bijeenkomst die de Stichting Green IT Amsterdam op 10 april daarover houdt. Walter van Kampen van Autarkis-Orange Climate Group stelt bij die gelegenheid een koeling op basis van faseveranderend materiaal voor.

De bijeenkomst moet de kloof verkleinen tussen de aanbieders van koeltechniek en de beheerders van datacenters.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels