nieuws

Rechtenloze veiling?

bouwbreed

Wie niet meedoet met een aanbesteding, moet later niet klagen. Desnoods maakt de rechter daar korte metten mee. Terecht. Zo ook afgelopen week. En toch gaat het bij mij een beetje kriebelen.

Het betreft de aanbesteding van een concessie. Voor buitenreclame, maar het kon evengoed een gronduitgifte zijn. De gemeente Tilburg nodigt vier partijen uit voor een inschrijving. Geen van hen wil de hoge ‘minimale afdracht’ voor zijn rekening nemen. Niemand schrijft in. Dus organiseert de gemeente een nieuwe aanbesteding met lagere minimale opbrengsten. Daarmee begint het te lijken op een veiling met een teruglopende klok. Wie het eerst op de knop drukt, is de winnaar. Daar is op zichzelf niets mis mee, maar je moet niet van elke stap in de prijs een nieuwe aanbestedingsprocedure maken. Want dan gebeurt het volgende. Op zeker moment doet één partij een aanbieding. Die dus vanzelf de beste inschrijving heeft. ‘Onmogelijk’, meent de zittende aanbieder. Daar moet wat mis zitten. Wat blijkt: de winnende partij schakelt een derde partij in voor de uitvoering. Dat mag niet, blijkt uit de stukken. De zittende aanbieder protesteert, maar krijgt te horen dat hij geen belanghebbende is. Hij deed immers niet mee aan de aanbesteding… Begrijpt u mijn kriebels? De protesterende partij nam immers wel degelijk deel aan het ‘aanbestedingsproces’. Ze was al driemaal verzocht om een aanbieding, maar steeds vond ze de prijs te hoog. Mogelijk was ze in ronde 4 wel aan bod gekomen. Mogelijk had ronde 4 er ook moeten komen, omdat de aanbieding in ronde 3 inderdaad ongeldig was. Maar de klager wordt het zwijgen opgelegd. De rechter weigert verder te kijken dan de concrete aanbesteding. Het ‘proces’ is kennelijk niet relevant. Wat had de klager wél kunnen doen om zijn rechten veilig te stellen? Ik zie het niet. Hoger beroep lijkt me de enige uitweg. Nu maar hopen dat dat gebeurt.

Reageer op dit artikel