nieuws

Rechtbank moet oordelen over gevecht om werk

bouwbreed Premium

Heijmans, BAM en Dura Vermeer strijden om de aanleg van de Westfrisiaweg. Rechtszaken volgen elkaar op in het gevecht om werk. De kans is groot dat straks alle partijen met lege handen staan en dat het project opnieuw moet worden aanbesteed.

Rechter kan aanbesteding Westfrisiaweg opnieuw laten doen

Aanstaande v rijdag buigt de rechter zich over de geldigheid van de inschrijvingen voor de Best Value Procurement-aanbesteding van de weg tussen Alkmaar en Enkhuizen. Daarbij draait het om de vraag wat wel of niet acceptabel is als alternatief. De provincie koos vol overtuiging voor prestatieinkoop voor de 42 kilometer lange weg, met een plafondbedrag van 208 miljoen euro. Bij best value procurement draait de gunning om het kansen- en risicodossier in combinatie met interviews met sleutelfiguren die de opdracht gaan uitvoeren. De prijs speelt een ondergeschikte rol en wordt pas in laatste instantie aan het gunningsdossier toegevoegd. Daarmee is er ruimte om de objectiviteit en geldigheid aan te vechten, want alleen Heij­mans zou geen aanvullende voorwaarden hebben gesteld.

Voorwaarden

Eerder is Rijkswaterstaat alleen bij een BVP-opdracht voor de Zuid-Willemsvaart voor de rechter gedaagd, maar daar was aannemer Van der Lee het niet eens met de puntentelling.

Noord-Holland koos in eerste instantie BAM als de preferred bidder. Maar Heijmans voerde aan dat de inschrijving van BAM extra voorwaarden stelt die niet zouden passen binnen het concept. De provincie ging daarop alsnog met Heijmans in zee, maar dat pikte BAM niet.

Dura Vermeer, dat lager had ingeschreven dan BAM, zag daardoor zijn kans schoon. De provincie had de inschrijving van Dura Vermeer ongeldig verklaard, maar nu de rechter zich gaat buigen over de geldigheid van inschrijvingen, is er mogelijk toch weer een kansje.

De inzet van elk van de partijen is de opdracht alsnog binnen te slepen. De kans is echter levensgroot dat de rechter zal oordelen dat de hele aanbesteding over moet en dan staan alle partijen met lege handen.

Belangrijke vraag is of de provincie bij een nieuwe aanbesteding opnieuw zal kiezen voor een BVP-opdracht.

Reageer op dit artikel