nieuws

Raamprofiel onzichtbaar weggewerkt

bouwbreed

De Belg Ringo Cruysberghs brengt onder de naam Rinvisible een raamprofiel op de markt dat volledig onzichtbaar is.

H et geïsoleerde profiel is aan de buitenzijde geheel weggewerkt achter het metsel- of pleisterwerk of houten gevelbekleding. Aan de binnenzijde kan de bewoner kiezen voor een afwerking met overschilderbare gipsplaten of een houtafwerking.

Het gedeelte van het profiel dat in de vloer is weggewerkt bestaat uit pvc, de delen die in de wanden en het plafond zijn opgenomen zijn uit hout vervaardigd. Aan de bovenzijde worden, praktisch onzichtbaar, de ventilatieopeningen aangebracht. Ramen die tot op de grond komen, worden aan de onderzijde voorzien van een ingebouwde afwatering die aangesloten wordt op de regenwaterafvoer. Het raam van Rinvisible kan niet open, maar een variant met schuifdeur is leverbaar.

Cruysberghs zegt drie jaar aan zijn onzichtbare profiel te hebben gewerkt. Dat zat hem niet in de technische uitvoering, maar vooral in het testen van het profiel en de octrooiaanvragen. “De techniek van het onzichtbare profiel is eigenlijk heel simpel.” Ontwerpers bleven tot nu toe in zijn ogen altijd vasthouden aan een traditioneel profiel, hoe minimalistisch ook. “Men durfde niet out of the box te denken”. Testen bij het keuringsinstituut TüV moeten Cruysberghs’ profielen ook certificering opleveren voor toepassing in openbare gebouwen.

Reageer op dit artikel