nieuws

Proeven met opruwen van natuursteen

bouwbreed

Een proef met het opruwen van Belgische hardsteen in het centrum van Heerenveen moet gladde stoepen in de toekomst voorkomen. Twee technieken worden uitgeprobeerd: stralen en schuren.

Keuze tussen stralen of schuren

Het dagelijks gebruik heeft de afgelopen veertien jaar voor een ‘gepolijste’ bestrating gezorgd. Met behulp van de waterstraalcombinatie van Straal- en Coatingsbedrijf Hooghiemstra in Uitwellingerga zijn proefvakken op vier verschillende plekken gestraald. Straalbedrijf Van Gompel uit Bergeijk schuurde een even groot aantal vakken. De gemeente schakelde beide bedrijven in omdat ze over specifiek materieel beschikken. De acht proefvakken zijn van voldoende omvang om te kijken welk effect de technieken hebben.

De bestrating in Heerenveen voldoet op dit moment ruimschoots aan de Nederlandse CROW-richtlijn voor droge oppervlakken, zegt een woordvoerder van de gemeente. De problemen spelen vooral bij nat weer. De gemeente kreeg de laatste tijd klachten van fietsers en voetgangers, die op het gladde wegdek onderuitgaan. Ook medewerkers van de eigen diensten trokken aan de bel. De gemeente Heerenveen wilde in situ toetsen. “Aan een geconditioneerde opstelling hebben we niets. We hebben daarom gevraagd of deze bedrijven bekend waren met het opruwen van hardsteen, zoals die in Heerenveen ligt.’’

Een extra obstakel is dat het wegdek niet vlak is. Beide bedrijven zouden de klus ‘probleemloos’ kunnen klaren, maar “om er zeker van te zijn en te kijken of hun werkwijze aansluit op onze wensen, wilden ze graag hun kunnen demonstreren”.

Ervaringen met onderhoud van hardstenen bestrating in andere steden, zoals Leeuwarden en Groningen, zijn de gemeente Heerenveen niet bekend. “We weten wel dat natuursteen onderhoud nodig heeft. Door weersomstandigheden, gebruik en schoonmaakacties vermindert de stroefheid.”

Een algeheel detailbeeld van de natuurstenen bestrating in Heerenveen ontbreekt. Vervanging van alle Belgische hardsteen in het centrum is niet aan de orde, omdat de bestrating relatief kortgeleden is gelegd. Opruwen van de toplaag van de bestrating lijkt de meest voor de hand liggende optie.

De proef wordt gevolgd door Lemkes & Velthuijs in Helmond. Met een Skid Resistance Tester meet het bureau de stroefheid van alle proefvakken op het Belgische hardsteen. De resultaten moeten nog worden verwerkt.

Reageer op dit artikel