nieuws

Opvouwbare sluisdeur wint De Vernufteling

bouwbreed

Hans van Stralen van Royal Haskoning DHV zou de Nederlandse overheid zo’n 50 miljoen euro kunnen besparen met zijn idee voor opvouwbare sluisdeuren. Hij ontving er De Vernufteling voor; een jaarlijkse ingenieursprijs. De deur zou in de komende kwart eeuw kunnen worden gebruikt bij de renovatie van 52 sluizen. De opvouwbare deur bestaat uit twee […]

Hans van Stralen van Royal Haskoning DHV zou de Nederlandse overheid zo’n 50 miljoen euro kunnen besparen met zijn idee voor opvouwbare sluisdeuren. Hij ontving er De Vernufteling voor; een jaarlijkse ingenieursprijs. De deur zou in de komende kwart eeuw kunnen worden gebruikt bij de renovatie van 52 sluizen. De opvouwbare deur bestaat uit twee delen die in het midden scharnieren. De deuren vormen bij het sluiten een boog dat ze beter bestand maakt tegen de druk van het water. De vouwdeuren kunnen daardoor lichter worden wat ze weer goedkoper maakt. De maximale breedte gaat van 15 naar 20 meter. De deuren passen in de aanwezige kassen.

Reageer op dit artikel