nieuws

Met gaming schade aan beton beperken

bouwbreed

Beton is een complex materiaal en schade is moeilijk te voorspellen. Maar als de constructeur, uitvoerder en betontechnoloog modellen gaan gebruiken om het proces te simuleren kan schade worden voorkomen. “Modellen brengen de disciplines bij elkaar.”

‘Modellen brengen alle disciplines bij elkaar’

Dat zei Klaas van Breugel, hoogleraar aan de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen van de TU Delft op een studiemiddag over betonschade. “Constructeur, betontechnoloog en uitvoerder moeten het samen doen, niet af en toe vrijblijvend, maar permanent. Alle mensen in de keten moeten zich verantwoordelijk voelen voor de kwaliteit”, aldus Van Breugel.

Zijn vakgebied is materiaal en milieu in de bouw en infra. “Ik verwacht veel van serious gaming (spellen waarmee de werkelijkheid kan worden gesimuleerd -red.). We beschikken tegenwoordig over krachtige software, waarmee bouwers snel en interactief kunnen worden bijgeschoold. Over tien tot twintig jaar wordt het volledige bouwproces met serious gaming gesimuleerd.” Ook het ontwerpen, leveren en uitvoeren van beton kan dan vooraf worden gespeeld, in virtual reality.

Roesten

Nu al kan de verharding van beton nauwkeurig w orden gevolgd met modellen voor de ontwikkeling van de microstructuur van het materiaal. “De oorzaak van betonschade is meestal het roesten van de wapening door onvoldoende dekking of een onjuiste betonsamenstelling”, aldus Van Breugel.

Vroeger was het ontwerpen, samenstellen en storten van beton het werk van één persoon. Maar de bouw is complex. Segmentatie en specialisatie zijn onvermijdelijk. Toch moeten de drie partijen met elkaar samenwerken. “We moeten niet te veel geheimen voor elkaar hebben”, zei Hans Kooijman, directeur van Dura Vermeer Beton- en Waterbouw.

Mark Spanenburg van BAM Utiliteitsbouw vroeg aandacht voor een andere vorm van betonschade: scheurvorming in jong beton. “Constructeurs tekenen graag veel wapening met een kleine diameter, maar dat is niet de oplossing. Het is ook mogelijk het beton te laten scheuren en te injecteren, of staalvezels aan het beton toe te voegen. Maar een trend in de oorzaken van scheurvorming is niet te vinden”, aldus Spanenburg.

Eelco van der Weij van betonleverancier Cementbouw pleitte voor het bestellen van beton op basis van prestatie. “We geven geen inzage in de samenstelling, dat is concurrentiegevoelige informatie.”

Reageer op dit artikel