nieuws

Interesse in boedel Simon Benus zonder probleemproject

bouwbreed

Verschillende geïnteresseerden hebben zich gemeld voor overname van projecten van het failliete Simon Benus Bouw uit Stadskanaal, meldt curator Kees van der Maas.

De problemen bij de bouw van het theater en cultureelcentrum De Klinker in Winschoten vormden, constateert hij, de genadeklap voor het bedrijf. “Voor de rest”, geeft hij als eerste indruk, “was het gezond.”

Doorstarten blijft volgens hem een optie. Mits De Klinker daarbuiten wordt gehouden en snel spijkers met koppen kunnen worden geslagen.

Op dit moment ziet de curator geen andere mogelijkheid dan het personeel, een vijftigtal personen, te ontslaan. “Als er een doorstart komt, hoop ik voor ze dat de nieuwe eigenaar hen zoveel mogelijk in dienst neemt.”

De situatie in Winschoten zou vanaf het beginaan onwerkbaar zijn geweest. Problemen als gevolg van een slecht uitgevoerde engineering moesten in het werk worden opgelost. De opdrachtgever, de gemeente Oldambt, houdt, zoals gemeld, Simon Benus Bouw verantwoordelijk voor de totale coördinatie van het project. De aannemer heeft daarop een heel andere kijk. “De standpunten staan diametraal tegenover elkaar.” Het gemeentelijk voorstel voor arbitrage biedt volgens Van der Maas geen oplossing gezien de lange looptijd van zo’n procedure.

Fors

Aan de vooravond van het faillissement vroeg Simon Benus Bouw een aanzienlijk extra budget van 1,5 miljoen euro boven op de aanneemsom van 9,8 miljoen euro, beweert de gemeente. Forse meerwerkclaims van verschillende bouwpartijen, waaronder Simon Benus Bouw maar bijvoorbeeld ook Croon elektrotechniek, liepen daarvoor samen al op tot tegen de twee miljoen euro.

De resterende projectsom voor Simon Benus Bouw komt volgens de gemeente op 2,8 miljoen euro. Het totale project is begroot op 20 miljoen euro.

Reageer op dit artikel