nieuws

Heipalen binden woning aan bodem

bouwbreed

Een onderheiing voorkomt dat een ‘drijvende woning’ opstuwt aan de Nieuwkoopse Plassen in Noorden. Vanwege de zeer slappe ondergrond moest het overgrote deel van de benodigdheden naar de locatie worden gedragen. “Want een vrachtwagen, die zakt meteen weg.”

Pieter Speldenbrink, directeur van Bouw- en Expl. Mij GB Nieuwkoop uit Zevenhoven, zegt het nog steeds niet te weten: heeft hij een ‘echte’ woning gerenoveerd of een woonboot. “Het lijkt op het laatste omdat de woning gebouwd is op een betonnen bak. Die was niet onderheid maar bij de gemeente stond de woning niet ingeschreven als woonboot.” Een wisselende grondwaterstand dreigde de woning een paar centimeter op te stuwen. Mede daardoor was de woning wel toe aan een opknapbeurt. De eigenaar wilde dat dit zo duurzaam mogelijk zou gebeuren.

Dat ging niet zo gemakkelijk, zegt Speldenbrink: “De woning staat op zudde, een laag van plantenresten en boomwortels in het water. Alles wat enig gewicht heeft zakt daarin weg.” Om die reden kon de aannemer geen grote funderingsmachine inzetten. De 3200 kilo zware machine die de palen uiteindelijk in de bodem zette, deed dat trillingvrij om problemen in de bodem zoveel mogelijk te voorkomen. Al met al bezorgde de drassige bodem Speldenbrink naar eigen zeggen wel wat logistieke problemen. Veel van wat voor het project nodig was moest naar de locatie worden gedragen. “Net als in landen waar de arbeid goedkoop is.”

Buispalen

De heipalen fixeren de woning zodat deze niet meer met de grondwaterstand kan bewegen. In totaal zijn daarvoor 34 stalen buispalen van 219 millimeter diameter gebruikt. De 12 meter lange palen steken 10 meter in de bodem.

De palen kwamen in stukken van 3 meter op de locatie en zijn daar aanelkaar gelast. Na het heien werden ze gevuld met beton. De betonpomp zou op weg naar de locatie in de bodem zijn weggezakt. Een 140 meter lange slang overbrugde daarom de afstand tussen de betonpomp die vanaf een stevige ondergrond de buispalen vulde. De bovenkant van de palen is daarna afgedekt met een betonnen balk die het stalen frame van de woning draagt.

Sandwichblok

De oorspronkelijke woning is tot op de betonnen bak afgebroken. De nieuwe woning is in twee verdiepingen opgebouwd uit het Energyplus-blok van Xella Ytong; een sandwichblok uit lichtgewicht dragend cellenbeton aan de buiten- en binnenzijde en een isolerende kern van Multipor. Speldenbrink noemt het materiaal licht genoeg om te gebruiken op drassige bodems. De thermische isolatie van de kern verbetert de Rc-waarde van ongeveer 2 naar 6,5. De aannemer koos het materiaal in overleg met Marco Bruijnes Architectenbureau uit Nieuwkoop.

Reageer op dit artikel