nieuws

Harskous redt leidingen van drinkwaterbedrijf WML

bouwbreed Premium

De buizen die de Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) in de jaren zestig en zeventig liet aanleggen zijn aan vervanging toe. De drinkwaterleverancier heeft Heijmans gevraagd de komende twee jaar leidingen sleufloos te renoveren met onder meer een kousrelining. WML is het eerste drinkwaterbedrijf dat voor deze techniek kiest.

Toen WML in 2011 Heijmans vroeg naar de mogelijkheden om waterleidingbuizen te relinen, viel de keuze op de vilten kousen van Insituform. Bij deze methode wordt een kous onder vacuüm met kunsthars geïmpregneerd en tegen de binnenkant van de buis aangebracht. De hars hardt onder invloed van warmte uit en vormt een kunststof buis in de oorspronkelijke buis. Speciaal voor de waterleidingen is de kous versterkt met glasvezels die de nieuwe buis drukbestendig maken. Kiwa onderzoekt of de hars, een product van DSM, geschikt is om te gebruiken voor drinkwatervoorzieningen. Nog voor de zomer hopen de samenwerkende partijen het certificaat te ontvangen.

Met Heijmans selecteert WML in de komende maanden welke projecten in aanmerking komen voor sleufloze renovatie. Het drinkwaterbedrijf zegt er via zijn woordvoerder Koen Augustijn alle mogelijke leidingen mee te kunnen renoveren, “met uitzondering van de buizen tussen de transportleidingen in de straat en de huismeter omdat die te klein zijn.” Anders dan bij gerelinede rioolbuizen worden de verschillende aansluitingen niet van binnenuit opengefre esd maar aan de buitenkant opengemaakt. De voordelen van sleufloos renoveren blijven overeind, zegt Augustijn: “De straat hoeft alleen maar open op de plek van inbreng en het einde punt van het aanbrengen van de kous.” De ingebrachte kous is in één dag klaar.

Drinkwaterbedrijven lieten in de jaren zestig en zeventig veel infrastructuur aanleggen om uitbreidingswijken mee te bedienen. De leidingen raken nu versleten en bieden soms te weinig capaciteit. Slijtage is te verhelpen met de kousreliningtechniek. Eerder deed WML ervaring op met het opensnijden van een bestaande buis om er daarna een buis met een grotere diameter door te trekken.

Kou srelining verlost waterleidingbedrijven ook van het probleem van asbestcementbuizen, zegt John Henzen, projectleider van Heijmans Civiel, Span- en Verplaatsingstechnieken. “Daarvan zijn er in de jaren zestig en zeventig heel veel gelegd.” De kous voorkomt dat de buizen moeten worden uitgegraven.

In het Limburgse Koning sbosch test Heijmans in zijn zand- en grindgroeve de bijzonderheden van de ‘drinkwaterkous’ in een ingegraven proefbuis. Drinkwaterbedrijven Brabant Water en PWN volgen de verrichtingen.

Projectgegevens

Opdrachtgever: Waterleiding Maatschappij Limburg

Kousleverancier: Insituform

Harsleverancier: DSM

Aannemer: Heijmans

Reageer op dit artikel