nieuws

Gemeente Westland krijgt als eerste pps-stadhuis

bouwbreed Premium

Drie landelijke consortia gaan met elkaar de eindstrijd aan voor de bouw van het eerste pps-stadhuis in Nederland. Daarin streeft het Westland Den Helder voorbij. Lokale bouwers hebben het nakijken en kunnen in de achterhoede aansluiten.

Lokale bouwers belanden op tweede plan

Na ruim tien jaar steggelen over locaties en planomvang is de kogel door de kerk. Burgemeester Sjaak van der Tak van Westland maakte gisteren de drie geselecteerde consortia bekend die vanaf april de dialoogfase aangaan voor het uitwerken van de plannen voor een nieuwbouwstadhuis op twee locaties. Facilicom (Facilicom, Dura Vermeer), Dynamisch Westland (PMF, Züblin, ISS) en De Groene Schakel (Volker Wessels, Boele van Eesteren, PCH) gaan door.

Zowel in het centrum van Naaldwijk als aan de rand (Tiendweg) komen twee nieuwbouwpanden met in totaal 550 flexibele werkplekken. De ambitie is CO 2-neutrale panden neer te zetten, warmte-koudeopslag ligt daarbij voor de hand. Projectmanager Jan Maarten van Tuinen wil vooraf niets uitsluiten en hoopt op verfrissende ideeën vanuit de markt.

Vijf partijen schreven in voor het dbfmo-contract met een looptijd van 25 jaar en werden beoordeeld op referenties en duurzaamheid. Alle vijf gaven aan open te staan voor samenwerking met lokale partijen, zoals Van Mierlo, Weboma, Allicon, Priva, Schwagermann en Elektravon.

Dit punt ligt erg gevoelig in Westland en leidde bijvoorbeeld bij de brede school in Joure ook tot veel rumoer. De regionale bouwers waren in een eerder stadium wel één-op-één met de gemeente in gesprek, maar uiteindelijk is gekozen voor een Europese aanbesteding en wisten zij zich niet te kwalificeren.

Stopzetten

Ook nu nog bestaat het risico dat de plannen worden stopgezet na de gemeenteraadsverkiezingen, als daaruit een volledig nieuwe gemeenteraad voortvloeit die de plannen niet steunt. “Stopzetten van de procedure kost vanaf nu 1,5 miljoen euro en biedt geen oplossing’, waarschuwt burgemeeser Van der Tak. “Renovatie kost 4,3 miljoen euro per jaar en nu zetten we in op een huisvestingsbudget van maximaal 3,7 miljoen euro per jaar”, licht hij toe. De tijd zal leren hoe de hazen lopen. In een eerder stadium zijn ook de plannen van het Delftse architectenbureau Cezeped in de prullenmand beland.

De gemeenteraad heeft zijn akkoord gegeven voor een huisvestingsbudget van 3,7 miljoen euro per jaar, maar de verwachting is dat de partijen lager zullen inschrijven.

Reageer op dit artikel