nieuws

Geen fouten bij gunning Thialf-project

bouwbreed Premium

De verbouwing van schaatsstadion Thialf is terecht aan Ballast Nedam gegund. Volgens de rechter heeft de opdrachtgever geen fouten gemaakt bij de aanbesteding van het project.

Ballast mag schaatstempel verbouwen

De aanpak van het 81 miljoen euro kostende schaatsstadion in Heerenveen werd december vorig jaar voorlopig gegund aan Ballast Nedam. De partijen die als tweede (Dijkstra Draisma/Jorritsma), derde (Volker Wessels) en vierde (Van Wijnen/Friso Bouwgroep) eindigden, waren het niet eens met de beslissing en stapten naar de rechter.

De drie consortia eisten dat Thialf de ingediende plannen opnieuw door een onafhankelijke commissie zou laten bekijken. En anders zou de aanbesteding overgedaan moeten worden.

Volgens de partijen was de keuze van de beoordelingscommissie niet goed gemotiveerd. Bovendien had Ballast Nedam uitgesloten moeten worden omdat de bouwer zic h in het verleden schuldig had gemaakt aan omkoping van ambtenaren in Suriname.

E nkele consortia plaatsten bovendien vraagtekens bij de rol die Thialf-commissaris Anne Hettinga speelde bij het gunnen van het project. Hettinga werkte tot 2000 bij Ballast Nedam. Door zijn betrokkenheid heeft de opdrachtgever volgens de bedrijven de schijn van belangenverstrengeling gewekt.

Schraal

Volgens kortgedingrechter Gerard Tangenberg snijden de verwijten van de verliezende consortia echter “geen hout”. Hij noemt de motivering van de keuze voor Ballast Nedam “schraal, maar voldoende”.

De incidenten in Suriname vonden langer dan vier jaar geleden plaats en kunnen daarom niet meer tot uitsluiting leiden. Dat voormalig Ballast Nedam-werknemer Hettinga zich over de inzendingen heeft gebogen is volgens de rechter geen probleem. Hij was al ruim dertien jaar niet meer in dienst van het bouwbedrijf.

Tangenberg gebood de opdrachtgever het project definitief aan Ballast Nedam te gunnen. Een eventueel hoger beroep zal geengevolgen hebben voor de start van de verbouwing, die voor het schaatsseizoen 2016/2017 klaar moet zijn.

Reageer op dit artikel