nieuws

Gebouw van het jaar trekt 250 kandidaten

bouwbreed

Aan welk Nederlands gebouw hebben opdrachtgevers en gebruikers het meest? De BNA heeft 250 inzendingen gekregen voor de titel beste Gebouw van het Jaar 2014, maakt de architectenbrancheorganisatie bekend.

Degebouwen staan verspreid door heel Nederland. De meeste architectenbureaus die meedingen naar de prijs, zijn gevestigd in Zuid-Holland (39). De meeste betrokken opdrachtgevers komen uit Noord-Brabant (45). Daar staan ook de meeste gebouwen die kandidaat zijn (47).

Flevoland, Zeeland, Drenthe en Friesland zijn, in lijn met hun relatief geringe bevolkingsomvang, het minst onder de inzendingen vertegenwoordigd. Groningen, Limburg, Overijssel en Utrecht vormen, zoals de BNA het aanduidt, de middenmoot.

Een belangrijke verandering ten opzichte van voorgaande jaren is dat de aandacht bij de beoordeling komt te liggen op de totale meerwaarde voor opdrachtgevers en gebruikers van gebouwen en tevens de samenleving als geheel.

Op die manier wil de architectenbranche-organisatie inspelen op de veranderende rol voor architecten in de bouwkolom. Daarnaast moet de nieuwe opzet zorgen voor een completer beeld van de toegevoegde waarde van architectuur.

Stemmen

De jury maakt de genomineerden naar verwachting bekend op 17 april, waarna het publiek op een van hen mag stemmen voor de publieksprijs.

De prijsuitreiking volgt, zo is de bedoeling, op 20 mei. Prijzen zijn er in vier verschillende categorieën, alle uitsluitend landelijk deze keer. Per categorie nomineert de jury maximaal drie gebouwen. Voorzitter van de jury is oud-directeur Paul Schnabel van het Sociaal Cultureel Planbureau.

Reageer op dit artikel