nieuws

‘Een fietser heeft grote reclamewaarde’

bouwbreed Premium

Bouwcenter RAB heeft zich tot en met 2018 verbonden als sponsor aan het Nederlands Kampioenschap tijdrijden voor vrije renners. Dit wielerevenement vindt jaarlijks plaats op Texel op de eerste zaterdag van september. Veel plaatselijke deelnemers aan de tijdrit rijden in het geel en zwart, de kleuren van RAB. ‘‘Altijd een mooi gezicht’’, vindt directeur Jan Jacob Rab.

sponsorBouwcenter RAB

Bouwcenter RAB is op Texel wijd en zijd bekend maar heeft ook daarbuiten faam verworven. Het familiebedrijf stamt uit 1921, toen kolenhandel nog de core business was. ‘‘Maar aan kolen was ’s zomers geen behoefte, daarom bezorgden mijn voorgangers in de zomer bouwmaterialen’’, vertelt Rab. Toen aardgas kolen als brandstof verdreef, lag de overstap naar de bouwmaterialen voor de hand. Tegenwoordig heeft RAB met tien bouwmaterialenhandels en vijftien bouwmarkten in grote delen van West-Nederland.

Texel blijft de thuisbasis. ‘‘Wij voeren een heel breed assortiment voor de professionele bouwer op Texel. Dat mag je gerust uniek noemen voor zo’n relatief kleine klantenkring’’, aldus Rab.

Geen enkele onderneming op het Waddeneiland is zo verbonden met de wielersport als Bouwcenter RAB. Al sinds 1996 sponsort het bedrijf uit Oudeschild het Wielercomité Texel, met kozijnenleverancier HBI als vaste co-sponsor. De relatie met de wielersport is eenvoudig te verklaren: Jan Jacob Rab is zelf een fervent fietser.

Binnen het Wielercomité heeft het bedrijf zijn eigen team dat meerijdt in de tijdrit en strijdt om de Texelse bedrijvenbokaal. Ook personeel van aannemers rijdt in de RAB-kleuren. Een bewijs te meer dat behalve voetballen en schaatsen, ook fietsen een populaire sport is in de bouw.

Het Nederlands Kampioenschap tijdrijden groeit nog steeds in populariteit. Vorig jaar verschenen 185 renners uit heel Nederland aan de start. Onder de deelnemers bevindt zich als vanouds een aanzienlijk aantal Texelaars. Het evenement heeft het wielrennen op het eiland een enorme boost gegeven, zegt Rab. Texel heeft er ook de infrastructuur voor. Op het eiland ligt een netwerk aan fietspaden van zo’n 135 kilometer.

De wedstrijd trekt veel belangstelling en dat werkt in het voordeel van de naamsbekendheid. ‘‘Ik adverteer niet in kranten. Een fietser die met mijn naam op zijn shirt rondrijdt heeft veel meer reclamewaarde. In een kleine gemeenschap tikt het behoorlijk aan als veel mensen in jouw kleuren rijden.’’

Het Bouwcenter heeft nog anderesponsoractiviteiten, en ook die zijn gericht op de sport. Jan Jacob Rab: ‘‘Als een vereniging op het eiland een kantine bouwt, leveren wij tegen een zacht prijsje de materialen. Als bedrijf ben je medeverantwoordelijk om het verenigingsleven op het eiland sterk te houden.’’

Reageer op dit artikel