nieuws

Duaal stelsel onhaalbare kaart Blok

bouwbreed

Bouwers zitten niet te wachten op het plan van minister Blok om opdrachtgevers tijdelijk te laten kiezen voor een private dan wel publieke vorm van bouwtoezicht. 


Blok wil dat de markt meer verantwoordelijkheid draagt voor het eindproduct. Het huidige systeem met gemeentelijk toezicht werkt volgens hem niet meer. Zodra de bouwvergunning binnen is, kijkt er niemand meer om naar de daadwerkelijk geleverde bouwkwaliteit, constateert Blok.

Op langere termijn kunnen de plannen van Blok het einde betekenen van de gemeentelijke afdelingen bouw- en woningtoezicht. Maar om niet direct een aardverschuiving te veroorzaken, wil de minister gefaseerd hervormen. Vanaf volgend jaar zouden opdrachtgevers zelf moeten kunnen kiezen voor een vorm van kwaliteitsborging: privaat of publiek. En dat drie jaar lang. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) ziet dat helemaal niet zitten en noemt een duaal systeem onwenselijk. “Gemeenten kunnen dan geen continuïteit meer bieden omdat zij op geen enkele wijze kunnen voorspellen hoeveel capaciteit nodig is”, schrijft de VNG in een brief aan de Tweede Kamer. Ook over de financierbaarheid van taken maakt de VNG zich grote zorgen: “Immers niet alle taken op het gebied van bouw- en woningtoezicht zullen op termijn in de markt worden belegd.”

Bouwend Nederland is ook tegen een duaal stelsel. “Ons grootste bezwaar is dat je dan aan aanvragers de keuze laat. Als marktpartij weet je dan niet waarin je moet investeren. Bovendien biedt het partijen nog drie jaar de kans om zich te verschuilen achter een vergunning die niet zoveel zegt”, aldus woordvoerder Bob Gieskens namens Bouwend Nederland. “Het alternatief? Begin met de bouwwerken met de minste risico’s, zoals woningen.”

De Neprom vindt dat ook een goed plan. De Tweede Kamer vergadert hier volgende week over.

Reageer op dit artikel