nieuws

Digitalisering altijd lucratief

bouwbreed

“Investeren in digitalisering is altijd lucratief”, zegt Jack van Rooij van Digitable in Eindhoven. “Bouwbedrijven die overschakelen op digitaal kunnen daarmee tot 20 procent besparen op hun kosten. Als de hele bouwsector zou meedoen, gaat het om een jaarlijkse besparing van honderden miljoenen euro’s.”

Toegegeven, de berekeningen van Van Rooij zijn gemaakt uit de losse pols. En als verkoper van een systeem voor volledige digitalisering van het bouwproces heeft hij er belang bij de voordelen van digitalisering breed uit te meten. Maar Van Rooij weet ook uit eigen ervaring dat digitalisering veel voordelen heeft en wil die ervaring graag uitdragen.

“Samen met mijn echtgenote heb ik een bouwkostenadviesbureau. Telkens kregen we tekeningen via internet toegestuurd, die lieten we uitprinten en vervolgens gingen we ermee aan de slag. Waarna we alle gegevens weer moesten invoeren. Een tijdrovend, kostbaar en foutengevoelig proces. Bovendien raakten we bedolven onder het papier.”

In de Verenigde Staten liepen ze tegen Digitable op, een geïntegreerd systeem dat bestaat uit een groot beeldscherm, verbonden met een computer. Het systeem draait op software van Bluebeam. “In Amerika, waar ze veel verder zijn dan bij ons op dit gebied, heeft dit zich al lang bewezen.”

Het beviel zo goed, dat de twee besloten alle papier de deur uit te doen en in het vervolg volledig digitaal te gaan. “Behalve dat we direct kosten besparen omdat we geen tekeningen meer hoeven uit te printen, kunnen we ook veel sneller en nauwkeuriger werken en hoeven we geen dubbel werk meer te doen”, zegt Van Rooij. “Ik geef toe: het was even wennen, maar nu willen we niet anders meer.”

Zijn klanten zijn bedrijven uit de hele bouwketen, maar ook bijvoorbeeld de gemeente Meppel. “Een van onze klanten is een groot dakdekkersbedrijf dat jaarlijks alleen al 12.000 euro uitgaf aan plotkosten. Maar digitalisering geeft ook meer controle, waardoor de kans op faalkosten enorm afneemt. En bedrijven kunnen beter inspelen op wensen van opdrachtgevers en veranderingen in proces of ontwerp direct doorvoeren.”

Digitalisering is volgens Van Rooij de remedie tegen de malaise in de bouw. “Het maakt niet uit of het Digitable of een ander systeem is; elke vorm van digitalisering levert geld op. Bouwbedrijven beseffen dat wel, maar zijn huiverig en afwachtend om te investeren. Maar geloof me, papier is passé. Dat zal blijken als de bouw weer aantrekt. Bedrijven die digitaal werken zullen daarvan profiteren, de achterblijvers niet.”

Van Wijnen voorloper in digitaal bouwproces

Het Baarnse bouwbedrijf Van Wijnen zet steeds vaker digitale technieken in bij bouwprojecten. Dat levert het bedrijf grote tijd- en efficiencywinst op, meldt Van Wijnen op zijn website. Zo werd in juli vorig jaar een nieuwbouwproject in Gorredijk liefst twee maanden eerder opgeleverd dan wanneer via de traditionele bouwmethode zou zijn gewerkt.

Bij de realisering van 26 woningen voor het project De Nieuwe Vlecke in het Friese dorp stapte Van Wijnen volledig over op digitaal werken. De bouw werd voorbereid met behulp van diverse 3D-software (BIM en Lean). Om de planning te bewaken, werd het model in Tekla gezet. Alle bouwelementen kregen vervolgens barcodes. Deze codes werden na plaatsing van de elementen gescand en vormden zo een controlemiddel om in Tekla te zien welke werkzaamheden gedaan waren.Tijdens de bouw waren op een zogeheten ‘smartboard’ in de bouwkeet alle gedigitaliseerde bouwtekeningen in 3D beschikbaar voor alle betrokken partijen. Elke ochtend kwam iedereen in de bouwkeet samen om aan de hand van het smartboard de voortgang van het project te bespreken. Veiligheid, planning en bijzonderheden kwamen daarbij ook aan de orde. Daardoor beschikte iedereen op elk gewenst moment over de meest actuele stand van zaken van het bouwproces. Het model en de tekeningen waren op de iPad beschikbaar voor de bouwvakkers op de bouwplaats, waardoor ze elk detail ter plekke driedimensionaal konden bekijken.Door deze werkwijze kon Van Wijnen al na drie weken de eerste kap plaatsen, zegt Egbert Heida van opdrachtgever corporatie Elkien. “De planning gaf glashelder aan wanneer de huurders hun intrek in hun nieuwe woning konden nemen. Onze werkwijze leverde twee voordelen op: we beteugelden de faalkosten en door de snelheid van werken bleef de overlast beperkt voor bewoners die tijdelijk in een wisselwoning verbleven.”De digitale werkwijze is zo goed bevallen dat deze inmiddels ook bij andere projecten ingang heeft gevonden, zoals bij de realisering van het appartementencomplex Nijlân in Leeuwarden.

Reageer op dit artikel