nieuws

Bouw wil ongelijk Blok aantonen

bouwbreed

De bouwkosten van een woning stijgen niet met 7000 euro als de energieprestatiecoëfficiënt (epc) naar 0,4 gaat. Zo reageren aannemers op minister Blok. Ze dringen wel aan op extra financieringsmogelijkheden. 


‘Strengere eis energiezuinige woning hoeft niets extra’s te kosten’

Nieuwbouwwoningen moeten vanaf volgend jaar energiezuiniger zijn. Minister Blok scherpt dan de epc aan van 0,6 naar 0,4. Hij ziet de strengere eisen eigenlijk niet zitten. Hij vreest dat een woning vooral duurder wordt in plaats van stukken energiezuiniger. Meerkosten van 7000 euro kunnen in dertig jaar tijd niet worden terugverdiend, zei hij twee weken geleden in de Tweede Kamer.

Henk Havinga, commercieel directeur bij Koopmans Bouwgroep (onderdeel van TBI uit Enschede) begrijpt niet hoe de minister aan die wijsheid komt. “Het is onzin dat de aanscherping 7000 euro extra zou moeten kosten. Wij kunnen het voor 3750 euro door gebruik van een zonneboiler.”

Marcel Egberink van bouwbedrijf Trebbe is het met de minister eens dat de terugverdientijd van investeringen te lang is. Dat neemt niet weg dat ook de van oorsprong Twentse aannemer voor een aanscherping van de norm is. “We gaan nu uit van een meerprijs van tussen de 3200 en 4550 euro inclusief btw en leges, afhankelijk van de situatie. Verder zijn wij hard aan het werk om die kosten omlaag te krijgen.”

Slim

Renz Pijnenborgh, een architect die al jaar en dag met ecologische bouwmaterialen werkt, gaat zelfs nog een stap verder. “7000 euro? Wat een lariekoek. Energiezuinig en gezond bouwen hoeft helemaal niets extra te kosten. Je moet het slim doen.” Pijnenborgh ontwierp de Brabantwoning op basis van zijn boerenverstand. De architect lijkt een gouden gevoel te hebben ontwikkeld voor energiezuinig bouwen. Uit onderzoek onder dertig woningen bleek eind vorig jaar dat de Brabantwoning de meest energiezuinige is. Het huis heeft een negatieve epc-score van -0,29. De Brabantwoning kan tegen stichtingskosten worden gebouwd. “Hij is wel iets kleiner dan een normale huurwoning: 350 kuub in plaats van 400 kuub”, zegt Frans Ligtvoet van corporatie Wovesto. De Brabantse volkshuisvester heeft 27 Brabantwoningen. De eerste ervaringen zijn prima: “Met deze woningen besparen we per huurder per jaar ongeveer 1500 euro op woonlasten.”

> Pagina 3: ‘Je wilt niet afhankelijk zijn van een Krimoorlog’

Reageer op dit artikel