nieuws

Bouw schrapt fors in vast personeel

bouwbreed

Bouwbedrijven hebben afgelopen jaar vooral afscheid genomen van metselaars, betonwerkers, timmermannen, chauffeurs en dakdekkers.

Aantal metselaars daalt het hardst

Dat blijkt uit de Arbeidsmarktmonitor van kenniscentrum Fundeon.

Het aantal werknemers dat onder de bouw-cao valt, liep vorig jaar over de gehele linie met 8,7 procent terug tot 106.000. Veruit het grootste was de daling evenwel onder de beroepsgroep metselaars. In een jaar tijd daalde het aantal metselaars in dienst van een aannemingsbedrijf met ruim 20 procent.

Onder betonwerkers bedroeg de afname 13 procent, onder chauffeurs 9 procent en onder dakdekkers 8,7 procent. Het aantal timmermannen met een vast arbeidscontract kromp 12,2 procent. Dat komt neer op 4200 bouwvakkers. Met bijna 30.000 werknemers is deze beroepsgroep nog altijd de grootste in de sector.

Uit de cijfers blijkt ook dat bouwbedrijven nauwelijks nog vloerenleggers, uitzetters, dijkwerkers en blokkenstellers in dienst hebben. Dat is vooral een gevolg van de voortgaande flexibilisering van de arbeidsmarkt. Aannemers huren in toenemende mate zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) in voor bepaalde werkzaamheden.

Kantoor

Behalve op de bouwplaats schrapten bouwers afgelopen jaar flink wat arbeidsplaatsen op kantoor. Het aantal uta-medewerkers daalde met 6,2 procent tot ruim 40.700. De grootste daling vond plaats onder het administratief personeel: 7,9 procent. Ook uitvoerders kregen het zwaar te verduren. Hun aantal slonk n 2013 met 6,4 procent.

Fundeon noteerde aan het einde van 2013 bijna 21.000 werklozen in de bouw. Dat is 4 procent meer dan een kwartaal eerder, maar 2,2 procent minder dan aan het begin van hetzelfde jaar. Een kwart van de werklozen betrof timmerlieden. Werkloosheid komt verder veel voor onder metselaars (2160) en uitvoerders (1222).

Het aantal vacatures bij bouwbedrijven daalde in een jaar tijd met een kleine 500 tot 6800.

Afname aantal werknemers

Bouwplaats

metselaar -20,1%

betonwerker -13,0%

timmerman -12,2%

chauffeur -9,0%

dakdekker -8,7%

Kantoor

administratie -7,9%

uitvoerder -6,4%

overig -5,9%

werkvoorbereider -5,6%

calculator -5,4%

Reageer op dit artikel